Skocz do zawartości

Forum XperiaSite.pl używa ciasteczek (cookies). Przeczytaj naszą Polityka prywatności by dowiedzieć się więcej. Kliknięcie w przycisk obok wyłączy to okno.    Zgadzam się na ciastka
  • Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja



Zdjęcie

Nie działa aparat główny

aparat xperia z3compact nie działa

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE Pazi_1

Pazi_1

    Nowicjusz

  • Reputacja: 0
  • 4 postów
  • Skąd:Michów
  • Telefon:Xperia Z3 Compact
  • Android:Lollipop (5.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 30 wrzesień 2015 - 08:27

Witam,

Mam problem odnośnie aparatu głównego. Nagle przestał działać, wyskakuje komunikat "aparat nie obsługiwany". Dodam też że gdy włączę latarkę, nie mogę jej wyłączyć, cały czas świeci flesz. Proszę o porady co można z tym fantem zrobić.

Pozdrawiam  


  • 0

#2 OFFLINE rt1

rt1

    Moderator

  • Reputacja: 843
  • 5886 postów
  • Telefon:Xperia Z2
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:Stock
  • Operator:Red Bull Mobile

Napisano 30 wrzesień 2015 - 08:42

najpierw sprawdź czy aparat jest sprawny czyli wpisz *#*#7378423#*#* dalej service tests i camera.  

jeśli tam będzie obraz to wyczyść dane aplikacji aparat i/lub sprawdź w jakiejś aplikacji zewnętrznej np Google Camera,  camera fv-5 czy opem camera.  ostatecznie możesz wgrać soft we flashtoolu 


  • 0

#3 OFFLINE Pazi_1

Pazi_1

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 4 postów
  • Skąd:Michów
  • Telefon:Xperia Z3 Compact
  • Android:Lollipop (5.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 30 wrzesień 2015 - 11:41

Dzięki za porady.

Zrobiłem tak jak napisałeś, w testach kamera nie działa. Wgrałem soft we flashtoolu, ale nie wiem czy dobrze to zrobiłem, ponieważ zostały mi aplikacje i wszystko inne. Może warto by to zrobić do czysta? tylko jak ?


  • 0

#4 OFFLINE rt1

rt1

    Moderator

  • Reputacja: 843
  • 5886 postów
  • Telefon:Xperia Z2
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:Stock
  • Operator:Red Bull Mobile

Napisano 30 wrzesień 2015 - 11:53

pobierasz flashtoola i instalujesz go
najlepiej wersje 0.9.19.0 albo 0.9.18.6 bo nowsze niż 0.9.19.0 sprawiały problemy 
 
zainstaluj sterowniki
jeśli masz system nowszy od Windows 7 to jeszcze to
 
wgraj soft
 
soft znajdziesz w dziale firmware

  • 0

#5 ONLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 903
  • 8755 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Rom:Android O Developer Preview
  • Operator:Plus

Napisano 30 wrzesień 2015 - 13:10

Wgrałeś soft to na górze po prawo w exclude zaznacz wszystko (data, cache, appslog).

Wysłane z Xperii Z1 za pomocą Tapatalk 5.2.3 Pro
  • 0

#6 OFFLINE Pazi_1

Pazi_1

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 4 postów
  • Skąd:Michów
  • Telefon:Xperia Z3 Compact
  • Android:Lollipop (5.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 30 wrzesień 2015 - 13:22

Niestety aparat nadal nie działa:/ jakieś pomysły ?


  • 0

#7 OFFLINE rt1

rt1

    Moderator

  • Reputacja: 843
  • 5886 postów
  • Telefon:Xperia Z2
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:Stock
  • Operator:Red Bull Mobile

Napisano 30 wrzesień 2015 - 13:37

cache,  data i apps log to było w WIPE.  

co do problemu to wgraj Kitkata 4.4.4i wtedy zobacz,  bo widzę w profilu że masz 5.1


  • 0

#8 OFFLINE Pazi_1

Pazi_1

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 4 postów
  • Skąd:Michów
  • Telefon:Xperia Z3 Compact
  • Android:Lollipop (5.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 30 wrzesień 2015 - 13:55

Wszystko zaznaczone było, KitKat też był wgrywany. Czy ten aparat mógł się od tak zepsuć ? 


  • 0

#9 OFFLINE rt1

rt1

    Moderator

  • Reputacja: 843
  • 5886 postów
  • Telefon:Xperia Z2
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:Stock
  • Operator:Red Bull Mobile

Napisano 30 wrzesień 2015 - 14:17

możliwe, albo coś nie łączy czy coś, jednak jeśli nic nie pomaga to zostaje serwis (w-support)


  • 0

#10 OFFLINE Adamek90

Adamek90

    Nowicjusz

  • Reputacja: 1
  • 4 postów
  • Telefon:Xperia Z3 Compact
  • Android:Nie podano
  • Operator:Plus

Napisano 30 wrzesień 2015 - 16:48

Hej,

mam dokładnie ten sam problem... od kilku dni to samo czarny ekran, próbowałem kilku opcji, które polecali ludzie w internecie. Nic nie pomogło. Wczoraj przez moment aparat działał zrobiłem nim dwa zdjęcia, zadowolony wyłączyłem, po czym wieczorem przy ponownym uruchomieniu.. to samo. Jak będziesz miał jakieś pomocne informację, proszę o podzielenie się:)



Dodano: 30 wrzesień 2015 - 17:48

Ciekawy jestem czy jak wyslę na gwarancję, czy mi zaraz nie wmówią, że to ja cos zepsułem i każą bulić..


  • 1

#11 OFFLINE rt1

rt1

    Moderator

  • Reputacja: 843
  • 5886 postów
  • Telefon:Xperia Z2
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:Stock
  • Operator:Red Bull Mobile

Napisano 30 wrzesień 2015 - 16:55

jeśli telefon nie był zalany,  nie ma śladów użytkowania czyli pęknięcia,  zarysowania lakieru,  ubytki w obudowie czy popękane szkło to nie powinni robić problemu i zrobić na gw


  • 0

#12 OFFLINE Damian Duży

Damian Duży

    Zapalony Xperianin

  • Reputacja: 30
  • 140 postów
  • Telefon:Xperia E4g
  • Android:KitKat (4.4.4)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 30 wrzesień 2015 - 17:27

Ja miałem to samo dziś telefon wysłany na gwarancję


  • 0

#13 OFFLINE Adamek90

Adamek90

    Nowicjusz

  • Reputacja: 1
  • 4 postów
  • Telefon:Xperia Z3 Compact
  • Android:Nie podano
  • Operator:Plus

Napisano 30 wrzesień 2015 - 18:00

Daj znać co tam wyszło, ja aktualnie mam wszystkie papiery w rodzinnym miescie i nie mam jak póki co wysłać telefonu. Zastanawiający jest fakt iż dwa razy zadziałał mi ten aparat dziwna sprawa.Objawy mam dokładnie te same... z latarką też - po włączeniu nie da się jej wyłączyć. Może cos nie łączy.. ciężko powiedzieć, że nagle tylu osobom pojawił się ten problem..i nigdzie w internecie nie można znaleźć rozwiązania, szukałem nawet na obcojęzycznych forach.


  • 0

#14 OFFLINE Xperiagosc

Xperiagosc

    Przyjaciel Forum

  • Reputacja: 183
  • 4795 postów
  • Skąd:okolice Kalisza
  • Telefon:Inny
  • Android:Lollipop (5.1)
  • Rom:Stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Plus

Napisano 30 wrzesień 2015 - 20:27

No jeśli kilka osób ma coś takiego, to to raczej jakaś poważniejsza wada, bo nie sądzę, żeby to taki zbieg okoliczności był. Ślijcie na gw, bo to imo podejrzana sprawa. Może jakaś seria wadliwa?

Wysłano przy użyciu LG L7 II (P710) Tapatalkiem 4
  • 0

#15 OFFLINE Adamek90

Adamek90

    Nowicjusz

  • Reputacja: 1
  • 4 postów
  • Telefon:Xperia Z3 Compact
  • Android:Nie podano
  • Operator:Plus

Napisano 30 wrzesień 2015 - 22:06

Załączony plik  WP_20150930_22_48_49_Pro.jpg   16,16 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20150930_22_49_02_Pro.jpg   14,23 KB   7 Ilość pobrań

 

o dziwo wracam do domu odpalam telefon i działa aparat, tylko jakies kolory nie takie.. załączam zdjęcia.. zrobiłem dwa zdjęcia, które zapisało, a teraz jak robię to niby ładuje do zdjęcie i telefon się zacina...


Użytkownik Adamek90 edytował ten post 30 wrzesień 2015 - 22:07

  • 0

#16 OFFLINE rt1

rt1

    Moderator

  • Reputacja: 843
  • 5886 postów
  • Telefon:Xperia Z2
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:Stock
  • Operator:Red Bull Mobile

Napisano 01 październik 2015 - 06:11

ślij na gw,  bo może być tak jak pisał @Xperiagosc że wadliwa seria,  no bo przecież soft jest taki sam.  tym bardziej że nawet zdj zrobić nie możesz 


  • 0

#17 OFFLINE Adamek90

Adamek90

    Nowicjusz

  • Reputacja: 1
  • 4 postów
  • Telefon:Xperia Z3 Compact
  • Android:Nie podano
  • Operator:Plus

Napisano 05 październik 2015 - 09:08

Panowie macie jakieś wieści z serwisu? Pzdr


  • 0

#18 OFFLINE kali_gd

kali_gd

    Nowicjusz

  • Reputacja: 0
  • 1 postów
  • Telefon:Xperia Z3 Compact
  • Android:Lollipop (5.1)
  • Operator:Plus

Napisano 05 kwiecień 2016 - 08:37

Witam,

 

Mam ten sam problem z aparatem - nagle przestał działać. Wgrałem nowy soft flashtoolem, pokusiłem się o zakup nowego aparatu na allegro . Wymieniłem i nic. Ma ktoś jakieś sugestie. Telefon niestety jakiś czas temu miał uszkodzone złącze JACK którego gwarancyjnie nie chcieli wymienić wiec po naprawie stracił gwarancję


  • 0

#19 OFFLINE qrzysieq

qrzysieq

    Nowicjusz

  • Reputacja: 1
  • 5 postów
  • Skąd:że
  • Telefon:Xperia Z3 Compact
  • Android:Lollipop (5.1.1)
  • Operator:Inny

Napisano 15 kwiecień 2016 - 17:03

Witam. Mam podobny problem. aparat główny nie działa, tzn załącza się tylko że nie wyświetla obrazu, zapisuje pliki lecz także bez obrazu, kamera sprawna, mam 2 z3c, przy okazji nie można było wyłączyć latarki po załączeniu pozostał reset. Obecnie po wgraniu bety problem z latarką zniknął.. niestety aparat w dalszym ciągu nie wyświetla obrazu.

p.s. gwarancji brak.

 

 Witam edytuje w starszym poście otóż ku mojemu b. wielkiemu zadowoleniu udało mi się przywrócić wszystkie funkcje aparatu jak i latarki.

opiszę może mój przypadek. czarny obraz kamery/aparatu głównego, brak możliwości wyłączenia latarki..telefon odkupiłem z pękniętym dotykiem w skutek upadku dlatego też brak możliwości reklamacji. troszkę się nakombinowałem z wersjami androida, miałem też wątpliwości gdyż bootloader był odblokowany więc nie byłem pewny czy to awaria mechaniczna czy też oprogramowania.

Miałem zdjętą tylną szybkę po entych podejściach spostrzegłem że gdy docisnę w odpowiednim miejscu, aparat próbuje wstać.

Po wyjęciu płyty głównej nie dostrzegłem nic niepokojącego, dodam tylko że mam 2 z3c, dopiero z lupą w ręku znalazłem problem: w miejscu gdzie mamy złącze do aparatu po drugiej stronie płyty znajdują się 3 samotne elementy w zasadzie 5,

kondensator, oraz dwa podwójne rezystory(może się mylę) jedna z drabinek rezystorów była jakby przesunięta. w ruch poszedł hotair, przed złożeniem poprawa styków masy... poskładane wszystko śmiga, dodam tylko że przyjrzałem się tej okolicy płyty głównej i mogę stwierdzić : to miejsce jest narażone na takie uszkodzenia ze względu że nie jest to usztywniony fragment, a wpinając pin aparatu zbyt mocno nasza siła opiera się na tych malutkich elementach z tyłu.


Użytkownik qrzysieq edytował ten post 19 kwiecień 2016 - 15:41

  • 1

#20 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 1439
  • 15930 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z2
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:MIUI 8 (7.1.16)
  • Kernel:Elite Kernel (3)
  • Operator:Inny

Napisano 15 kwiecień 2016 - 17:23

Dziwne, że nagrywa, ale zdjęć nie robi. Nawet bardzo...

Najpierw sprawdź porady z postów #4 i #7, czyli wgraj starszą wersję (najlepiej 4.4) na nowo.
  • 1







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: aparat, xperia, z3compact, nie działa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


XperiaSite.pl jest nieoficjalnym i niezależnym serwisem poświęconym smartfonom z serii Sony Xperia. Wszystkie znaki towarowe, nazwy firm oraz logotypy wymienione na stronie należą do ich właścicieli.Strona ma charakter informacyjny.