Skocz do zawartości

Forum XperiaSite.pl używa ciasteczek (cookies). Przeczytaj naszą Polityka prywatności by dowiedzieć się więcej. Kliknięcie w przycisk obok wyłączy to okno.    Zgadzam się na ciastka
  • Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja



Zdjęcie

Błąd Sklep Google Play po ROOT Kingo, brak po przywróceniu

błąd sklep google play root kingo brak przywróceniu

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE bohnooze

bohnooze

    Nowicjusz

  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Telefon:Xperia L
  • Android:Nie podano
  • Operator:T-Mobile

Napisano 12 maj 2017 - 01:04

Witajcie

z E dual mam problemy. Od dość dawna przeszedłem na Operę, pamiec się zapełniła

 

co zrobiłem ostatnio

kingo root z komputera załadowałem

miałem ogromne problemy z zapasem pamieci i rootem chciałem zaradzić

 

instalowałem po tym

link2sd

app2sd

sd maid

ustawiłem też skrypt do partycji na karte sd partycja ext4 zrobiona w windowsie w minitool

 

trochę kombinowałem z przenoszeniem na sd zmieniłem kartę z 4 na 16 gdzie partycja 7 gb

m.in 

apki moje przenosiłem jak

rozkład,

aero,

plus

przypominanie rozmów

stoper

opere

ale też przenosiłem

 

sklep

usługi play

 

podczas tych operacji i troche po przez jakiś czas wszystko działało w systemie normalnie

 

aż zaczęło wywalać

 

"aplikacja usługi google play została zatrzymana"

"aplikacja sklep google play została zatrzymana"

 

po przeniesieniu usług z powrotem zniknął komunikat o zatrzymaniu usług play

ale sklep po przeniesieniu się nie naprawił błąd pojawia się dalej

 

chciałem zrobic odinstalowanie aktualizacji sklepu ale nie dało się w ustawieniach, zrobiłem odinstalowanie w link2sd i odinstalowałem cały sklep

 

po zainstalowaniu go z APKmirror

 

nic się nie zmienia wciąż jest ten sam problem

po resecie systemu okazało się że sklepu nie ma 

 

apka systemowa 

sonyericsson.startupflag

była na liście app2sd zatrzymna po włączeniu jej sklep play zamiast od razu się wywalać przy próbie włączenia to wywalał się ale przy próbie ściągnięcia czegokolwiek

 

działanie ściągania jest nieprawidłowe brak zarejestrowania że pliki w operze zaczęły się ściagać mimo że są pobierane

 

kasowałem cache od 

managera ściągania

sklepu play

usług

logowałem od nowa konto google

nic to nie daje

włączałem rzeczy typu książki play filmy

 

próbuje starsze wersje usług i sklepu z APKmirror ale działanie jest identyczne

tyle że zniknął komunikat o zatrzymaniu usług play

 

może nie tą wersję ściągam sklepu z APKmirror do mojego modelu (nie ściągam do androida tv)?

 

jak naprawić telefon? jak przywrócić sklep bądź przywrócić działanie apki która sklep wywala?


ch3mn3y (13 maj 2017 - 22:02):
Temat przeniesiony z działu "E1 Pomoc Techniczna" do "E Pomoc Techniczna".

  • 0

#2 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 917
  • 8888 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Rom:Android O Developer Preview
  • Operator:Plus

Napisano 12 maj 2017 - 06:07

Usług Google nie ruszaj. Recovery i gappsy wgraj dla kitkata albo soft od nowa. Chyba, że z /data/app-lib przeniesiesz libki do systemu i dasz uprawnienia rw--r--r a apke też wkleisz do systemu.

Użytkownik Mojzesz edytował ten post 12 maj 2017 - 06:08

  • 0

#3 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 1465
  • 16170 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z Ultra
  • Android:KitKat (4.4.4)
  • Rom:AICP 7.0 (20141119)
  • Kernel:GreatDevs (1 beta)
  • Operator:Virgin Mobile

Napisano 12 maj 2017 - 21:15

Sklepu po restarcie nie było, bo oryginalnie jest on aplikacją systemową, więc jak usunąłeś, a potem wgrałeś jako użytkownika to stał się aplikacją użytkownika, a takowe resetu nie przetrwają.

 

Możesz  próbować wgrać GAppsy Instalatorem dla MIUI (większego syfu w systemie to już nie zrobi):

Download

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

 

Ale szczerze to najlepiej, gdybyś wgrał stocka na nowo i wtedy rootował na nowo.

 

Albo zrób to co @up wspomina - wgraj paczkę .zip z GAppsami poprzez Recovery. Jedyne Recovery na zablokowany bootloader dla E1 to CWM:

Download

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

 

PS. Masz E, czy E1? Bo to 2 różne modele i powyższe Recovery może zepsuć E.


  • 0

#4 OFFLINE bohnooze

bohnooze

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Telefon:Xperia L
  • Android:Nie podano
  • Operator:T-Mobile

Napisano 13 maj 2017 - 21:28

no tak wypadało by mi się orientować co do modelu i nie pomylić to Xperia samo E oznaczone jako C1605. Wybaczcie.

 

 

 

Chyba, że z /data/app-lib przeniesiesz libki do systemu i dasz uprawnienia rw--r--r a apke też wkleisz do systemu.

 

 

do Androida 4.2 Xperi C1605 da się tej procedury użyć? Widzę że da się zmienić uprawnienia przez ES file manager (kurcze tylko czy one faktycznie się odmieniają). Czy może poprawnie by się to zrobiło w App2sd albo Link2sd używając na appce Sklep "przenieś do systemu" widziałem taką funkcję. 


Użytkownik bohnooze edytował ten post 13 maj 2017 - 21:30

  • 0

#5 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 917
  • 8888 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Rom:Android O Developer Preview
  • Operator:Plus

Napisano 13 maj 2017 - 21:32

No to jednak dla 4.2 nie w ten sposób a co do tego to  owinieneś przenieść libki a nie sam plik apk, te programiki typu app2sd nie sużą do przenoszenia apek gdzie chcesz. od tego są menadżery plików. ES/ Nie użyłem nigdy, nie wiem. Root browser coś w ten deseń.


  • 0

#6 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 1465
  • 16170 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z Ultra
  • Android:KitKat (4.4.4)
  • Rom:AICP 7.0 (20141119)
  • Kernel:GreatDevs (1 beta)
  • Operator:Virgin Mobile

Napisano 13 maj 2017 - 22:06

Czy może poprawnie by się to zrobiło w App2sd albo Link2sd używając na appce Sklep "przenieś do systemu" widziałem taką funkcję.

O ile już te programy nie popsuły układu plików i samych plików, to może zadziałać.

 

W przypadku E, nie ma (chyba, może coś pominąłem) Recovery na zablokowany bootloader, a więc jedynie odblokowanie bootloadera + wgranie Recovery + Flash GAppsów. Albo wgranie stocka na nowo i Rootowanie jeszcze raz.


  • 0

#7 OFFLINE bohnooze

bohnooze

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Telefon:Xperia L
  • Android:Nie podano
  • Operator:T-Mobile

Napisano 14 maj 2017 - 18:29

mój android to 4.1.1 wewnątrz

 

data/data/com.android.vending/lib

 

nie mam żadnego pliku

w

 

data

 

nie mam folderu app-lib

 

w

 

data/app

 

mam pliki apk ścągane

 

w

 

mnt/sdcard/android/data/com.android.vending

 

mam tylko folder files pusty

 

Sprawdziłem na innym xperia L c2105 android 4.2.2 i w data jest app-lib zawiera różne foldery od appek

 

Po instalowaniu Google instaler gdy zainstalowały się Usługi to od razu się wywaliły się po chwili Sklep tak jak nie działał

 

myślałem, że może companion i zrobie naprawę a gdzie tam tel nie jest wykrywany żąda aktualizacji companion a przy ściąganiu wywala błąd instalacji (win XP) tak companion 3 który jakiś czas temu potrafił wykrywać telefon i działać bez problemu instalacja wersji 10 niemożliwa "nie jest prawidłowa aplikacja win32"


Użytkownik bohnooze edytował ten post 14 maj 2017 - 19:44

  • 0

#8 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 1465
  • 16170 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z Ultra
  • Android:KitKat (4.4.4)
  • Rom:AICP 7.0 (20141119)
  • Kernel:GreatDevs (1 beta)
  • Operator:Virgin Mobile

Napisano 14 maj 2017 - 19:38

Jedyny pomysł, to stworzenie kopii w Titanium Backup na modelu z działającym Sklepem i Usługami i przywrócenie ich na tym, gdzie nie działają.

 

O ile pozostałem aplikacje z GAppsów są OK (backupy, framework), to może zadziałać.


  • 0

#9 OFFLINE bohnooze

bohnooze

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Telefon:Xperia L
  • Android:Nie podano
  • Operator:T-Mobile

Napisano 15 maj 2017 - 00:01

Nie da się wgrać flasha flashmode przy instalacji nie wykrywa że wedle procedury telefon podłączono z naciśniętym przyciskiem


  • 0

#10 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 1465
  • 16170 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z Ultra
  • Android:KitKat (4.4.4)
  • Rom:AICP 7.0 (20141119)
  • Kernel:GreatDevs (1 beta)
  • Operator:Virgin Mobile

Napisano 15 maj 2017 - 11:48

Próbowałeś z innymi portami i kablami USB? Podłączasz wyłączony? Menedżer Urządzeń coś wykrywa? Dioda na telefonie świeci się na zielono?


  • 0

#11 OFFLINE bohnooze

bohnooze

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Telefon:Xperia L
  • Android:Nie podano
  • Operator:T-Mobile

Napisano 19 maj 2017 - 11:52

Niestety nic już nie zdziałam na XP bo przecież to głupie Xperia Companion nie zainstaluje się na nim a żąda nowej wersji by cokolwiek zrobić. Poza tym przy Companion port USB który zadziałał z telefonem raz na drugi raz już nie reaguje na telefon i tego typu historie. Nie widać w menadżerze telefonu. Albo pokazuje na telefonie że chce instalować companion ale na komputerze nie dzieje się nic i jest tel jako niepodłączony.

 

Zobaczę może na Win 10 coś się uda np companion włączyć. Z kablami też cuda miałem raz oryginalny kabel działa innym razem bez reakcji (chociaż wszystkie ładują) a innym razem kabel chińczyk wykrył telefon i root zrobiłem.

 

Będzie dłuższa zabawa. FLASHTOOL coś w miarę wykrywał. Do zainstalowania przez FLASHTOOL potrzebuje pliku loader.sin? W wersji systemu którą ściągnąłem nie miałem go.


  • 0

#12 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 917
  • 8888 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Rom:Android O Developer Preview
  • Operator:Plus

Napisano 19 maj 2017 - 15:42

Nie. Jak pojawia się leader.sin jako błąd to trzeba trzymać vol- przez chwilę dłużej niż rozpoczęcie flashowania.
  • 0

#13 OFFLINE bohnooze

bohnooze

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Telefon:Xperia L
  • Android:Nie podano
  • Operator:T-Mobile

Napisano 20 maj 2017 - 11:25

Wygląda na to że chyba udało się zrobić flasha
najpierw wyglądało to tak że udało się załadować prawidłowo telefon (więc pół sukcesu)
 
przykazało by telefon nie był w trybie MPT (przełączyłem więc tryb)
 
później po stworzeniu plików flasha nakazało włączony telefon odpiąć i wyłączyć
tu po wyłączeniu i podpięciu z przyciskiem VOLUME DOWN telefon zaświecił lampkę na zielono ale program wykazał błędy
flash został anulowany...
 
jako że telefon był wyłączony i podłączony w trybie flasha
 
to zrobiłem procedurę ponownie w momencie jak poprosił o odłączenie wyłączenie i podłączenie. odłączyłem wyłączony wcześniej telefon i podłączyłem wg wskazań. i w końcu flash się rozpoczął.
 
udało się wgrać
 
włączyłem teraz telefon jest inny wzór intra ale ono wciąż się ładuje a system jeszcze się nie włączył
 
20/027/2017 11:27:43 - INFO  - Flashtool Version 0.9.23.2 built on 19-01-2017 21:50:00
20/027/2017 11:27:43 - INFO  - Executing search strategies to find proxy selector
20/027/2017 11:27:45 - INFO  - No proxy found for IE. Trying next one
20/027/2017 11:27:45 - INFO  - No proxy found for firefox. Trying next one
20/027/2017 11:27:45 - INFO  - No proxy found for java. Trying next one
20/027/2017 11:27:46 - INFO  - Syncing devices from github
20/027/2017 11:27:46 - INFO  - Opening devices repository.
20/027/2017 11:27:48 - INFO  - Scanning devices folder for changes.
20/028/2017 11:28:58 - INFO  - Pulling changes from github.
20/028/2017 11:28:59 - INFO  - Quietly closing devices repository.
20/028/2017 11:28:59 - INFO  - Devices sync finished.
20/028/2017 11:28:59 - INFO  - Loading devices database
20/028/2017 11:28:59 - INFO  - Loaded 94 devices
20/028/2017 11:28:59 - INFO  - Starting phone detection
20/029/2017 11:29:05 - INFO  - Device disconnected
20/045/2017 11:45:45 - INFO  - Device connected with USB debugging off
20/045/2017 11:45:45 - INFO  - For 2011 devices line, be sure you are not in MTP mode
20/046/2017 11:46:15 - INFO  - Device disconnected
20/046/2017 11:46:38 - INFO  - Device connected with USB debugging off
20/046/2017 11:46:38 - INFO  - For 2011 devices line, be sure you are not in MTP mode
20/049/2017 11:49:02 - INFO  - Selected Bundle for Sony Xperia E Dual(C1605). FW release : 11.1.A.0.68. Customization : CE
20/049/2017 11:49:02 - INFO  - Preparing files for flashing
20/056/2017 11:56:42 - INFO  - Please connect your device into flashmode.
20/056/2017 11:56:49 - INFO  - Device disconnected
20/057/2017 11:57:19 - INFO  - Opening device for R/W
20/057/2017 11:57:20 - ERROR - Drivers need to be installed for connected device.
20/057/2017 11:57:20 - ERROR - You can find them in the drivers folder of Flashtool.
20/057/2017 11:57:20 - INFO  - Start Flashing
20/057/2017 11:57:20 - INFO  - Processing loader.sin
20/057/2017 11:57:20 - INFO  -     Checking header
20/057/2017 11:57:20 - ERROR - Processing of loader.sin finished with errors.
20/057/2017 11:57:20 - INFO  - Ending flash session
20/057/2017 11:57:20 - ERROR - null
20/057/2017 11:57:20 - ERROR - Error flashing. Aborted
20/057/2017 11:57:23 - ERROR - Drivers need to be installed for connected device.
20/057/2017 11:57:23 - ERROR - You can find them in the drivers folder of Flashtool.
20/057/2017 11:57:37 - INFO  - Device connected in flash mode
20/058/2017 11:58:25 - INFO  - Device disconnected
20/058/2017 11:58:27 - INFO  - Device connected with USB debugging off
20/058/2017 11:58:27 - INFO  - For 2011 devices line, be sure you are not in MTP mode
20/058/2017 11:58:42 - INFO  - Selected Bundle for Sony Xperia E Dual(C1605). FW release : 11.1.A.0.68. Customization : CE
20/058/2017 11:58:42 - INFO  - Preparing files for flashing
20/002/2017 12:02:04 - INFO  - Please connect your device into flashmode.
20/002/2017 12:02:24 - INFO  - Device disconnected
20/002/2017 12:02:31 - INFO  - Device connected in flash mode
20/002/2017 12:02:31 - INFO  - Opening device for R/W
20/002/2017 12:02:31 - INFO  - Reading device information
20/002/2017 12:02:31 - INFO  - Phone ready for flashmode operations.
20/002/2017 12:02:31 - INFO  - Opening TA partition 2
20/002/2017 12:02:31 - INFO  - Current device : C1605 -  - 1271-7596_R2E - 1267-9536_11.3.A.3.1 - WORLD-i_11.3.A.3.1
20/002/2017 12:02:31 - INFO  - Closing TA partition
20/002/2017 12:02:31 - INFO  - Start Flashing
20/002/2017 12:02:31 - INFO  - Processing loader.sin
20/002/2017 12:02:31 - INFO  -     Checking header
20/002/2017 12:02:31 - INFO  -     Flashing data
20/002/2017 12:02:35 - INFO  - Loader : S1_Root_a8a4 - Version : R5D030 / Boot version : R10D030 / Bootloader status : UNROOTABLE
20/002/2017 12:02:35 - INFO  - Max packet size set to 64K
20/002/2017 12:02:35 - INFO  - USB buffer size set to 512K
20/002/2017 12:02:37 - INFO  - No flash script found. Using 0.9.18 flash engine
20/002/2017 12:02:37 - INFO  - Opening TA partition 2
20/002/2017 12:02:37 - INFO  - Writing TA unit 00002774. Value : 01
20/002/2017 12:02:37 - INFO  - Closing TA partition
20/002/2017 12:02:37 - INFO  - Processing partition-image.sin
20/002/2017 12:02:37 - INFO  -     Checking header
20/002/2017 12:02:37 - INFO  -     Flashing data
20/002/2017 12:02:38 - INFO  - Opening TA partition 2
20/002/2017 12:02:38 - INFO  - Closing TA partition
20/002/2017 12:02:38 - INFO  - Opening TA partition 2
20/002/2017 12:02:38 - INFO  - Processing amss.sin
20/002/2017 12:02:38 - INFO  -     Checking header
20/002/2017 12:02:38 - INFO  -     Flashing data
20/002/2017 12:02:52 - INFO  - Processing amss_fsg.sin
20/002/2017 12:02:52 - INFO  -     Checking header
20/002/2017 12:02:52 - INFO  -     Flashing data
20/002/2017 12:02:52 - INFO  - Processing cache.sin
20/002/2017 12:02:52 - INFO  -     Checking header
20/002/2017 12:02:52 - INFO  -     Flashing data
20/002/2017 12:02:53 - INFO  - Processing fota0.sin
20/002/2017 12:02:53 - INFO  -     Checking header
20/002/2017 12:02:53 - INFO  -     Flashing data
20/002/2017 12:02:54 - INFO  - Processing fota1.sin
20/002/2017 12:02:54 - INFO  -     Checking header
20/002/2017 12:02:54 - INFO  -     Flashing data
20/002/2017 12:02:54 - INFO  - Processing kernel.sin
20/002/2017 12:02:54 - INFO  -     Checking header
20/002/2017 12:02:54 - INFO  -     Flashing data
20/002/2017 12:02:59 - INFO  - Processing modem_fs1.sin
20/002/2017 12:02:59 - INFO  -     Checking header
20/002/2017 12:02:59 - INFO  -     Flashing data
20/003/2017 12:03:00 - INFO  - Processing modem_fs2.sin
20/003/2017 12:03:00 - INFO  -     Checking header
20/003/2017 12:03:00 - INFO  -     Flashing data
20/003/2017 12:03:00 - INFO  - Closing TA partition
20/003/2017 12:03:00 - INFO  - Opening TA partition 2
20/003/2017 12:03:00 - INFO  - Processing system.sin
20/003/2017 12:03:00 - INFO  -     Checking header
20/003/2017 12:03:00 - INFO  -     Flashing data
20/006/2017 12:06:13 - INFO  - Closing TA partition
20/006/2017 12:06:13 - INFO  - Opening TA partition 2
20/006/2017 12:06:13 - INFO  - Closing TA partition
20/006/2017 12:06:13 - INFO  - Opening TA partition 2
20/006/2017 12:06:13 - INFO  - Processing elabel-c1605-row_201303011300_private.sin
20/006/2017 12:06:13 - INFO  -     Checking header
20/006/2017 12:06:13 - INFO  -     Flashing data
20/006/2017 12:06:17 - INFO  - Closing TA partition
20/006/2017 12:06:17 - INFO  - Opening TA partition 2
20/006/2017 12:06:18 - INFO  - Writing TA unit 00002725. Value : 32 30 31 37 2D 30 35 2D 32 30 20 31 32 3A 30 36 3A 31 37 00
20/006/2017 12:06:18 - INFO  - Writing TA unit 00002774. Value : 00
20/006/2017 12:06:18 - INFO  - Closing TA partition
20/006/2017 12:06:18 - INFO  - Ending flash session
20/006/2017 12:06:18 - INFO  - Flashing finished.
20/006/2017 12:06:18 - INFO  - Please unplug and start your phone
20/006/2017 12:06:18 - INFO  - For flashtool, Unknown Sources and Debugging must be checked in phone settings
20/006/2017 12:06:18 - INFO  - Device connected in flash mode
20/006/2017 12:06:51 - INFO  - Device disconnected

  • 0

#14 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 917
  • 8888 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Rom:Android O Developer Preview
  • Operator:Plus

Napisano 20 maj 2017 - 13:33

Wipe zaznaczyłeś wszystkie? Jeśli nie to jeszcze raz i zaznacz wipe. Telefon uruchamia się pierwszy raz kilka minut, kilka dobrych minut nawet do 5-7 gdzieś tak.
  • 0

#15 OFFLINE bohnooze

bohnooze

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Telefon:Xperia L
  • Android:Nie podano
  • Operator:T-Mobile

Napisano 20 maj 2017 - 15:30

udało się flash był nie ten, dla Central europe wszedł od razu. zachowały się ustawienia bo ja WIPE nie zaznaczyłem wcale


Użytkownik bohnooze edytował ten post 20 maj 2017 - 15:31

  • 0

#16 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 917
  • 8888 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Rom:Android O Developer Preview
  • Operator:Plus

Napisano 20 maj 2017 - 16:18

No i wtedy partycja data może robić crashe. Lepiej zaznaczyć wipe :).


  • 0







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: błąd, sklep, google, play, root, kingo, brak, przywróceniu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


XperiaSite.pl jest nieoficjalnym i niezależnym serwisem poświęconym smartfonom z serii Sony Xperia. Wszystkie znaki towarowe, nazwy firm oraz logotypy wymienione na stronie należą do ich właścicieli.Strona ma charakter informacyjny.