Skocz do zawartości

Forum XperiaSite.pl używa ciasteczek (cookies). Przeczytaj naszą Polityka prywatności by dowiedzieć się więcej. Kliknięcie w przycisk obok wyłączy to okno.    Zgadzam się na ciastka
  • Zaloguj korzystając z Facebooka Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja



Zdjęcie

M2- sam się włącza i wyłącza

M2 problem 5.1

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE martheew

martheew

    Nowicjusz

  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Skąd:małopolska
  • Telefon:Xperia Z1 Compact
  • Android:Nie podano
  • Operator:Orange

Napisano 07 sierpień 2017 - 22:36

Hej wszystkim.

Znajomy przyniósł mi telefon Xperie M2, z problem że telefon sam z siebie co chwilę wyłącza się i włącza z powrotem. Próbowałem przeinstalować firmware, ale po instalacji 5.1 problem nadal występuje.. Wyczytałem tutaj na forum, że może to być wina właśnie wersji 5.1, a więc spróbowałem zainstalować Kitakat 4.4.4. Po poprawnym przejściu w program flashtool, telefon włącza się staje na animacji, i do momemtu aż bateria się nie wyczerpie, nie ma żadnego efektu. Ma ktoś może jakiś pomysł, co jest przyczyną takich problemów i jak je rozwiązać?

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam


  • 0

#2 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 960
  • 9159 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Rom:Android O Developer Preview
  • Operator:Plus

Napisano 08 sierpień 2017 - 13:47

Zaznaczyć wszystkie wipe we flashtoolu. Tadam.
  • 0

#3 OFFLINE martheew

martheew

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Skąd:małopolska
  • Telefon:Xperia Z1 Compact
  • Android:Nie podano
  • Operator:Orange

Napisano 08 sierpień 2017 - 16:42

Zaznaczyć wszystkie wipe we flashtoolu. Tadam.

Witam. Dzięki za odpowiedź, lecz.

No właśnie, zanim napisałem tutaj na forum, to opcje we flashtoolu zaznaczałem na wszelakie sposobu wyczytanie tu i na innych forach.

Firmware 5.1 instaluje się bez problemu, a 4.4 staje na animacji a flashtool nie wywala żadnych błędów. Firmware pobrany z tego forum.

Jakieś inne pomysły?

Pozdrawiam


  • 0

#4 OFFLINE timothydalton

timothydalton

    Nowicjusz

  • Reputacja: 4
  • 8 postów
  • Skąd:PL
  • Telefon:Xperia M2
  • Android:Nougat (7.1.2)
  • Rom:Resurrection Remix
  • Operator:Play

Napisano 12 sierpień 2017 - 00:46

Witam serdecznie.

 

Od siebie dodam, że 5.1.1 wgrywa się poprawnie. Robiłem to juz kilkukrotnie po problemach z custom romem. 

Również 4.4.4 wgrywał mi się poprawnie.

 

Gdybys szukał KK to polecam poniższy link do własnego źródła (firmware Play) 

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

 

 

Pozdrawiam


Użytkownik timothydalton edytował ten post 12 sierpień 2017 - 00:49

  • 1

#5 OFFLINE martheew

martheew

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Skąd:małopolska
  • Telefon:Xperia Z1 Compact
  • Android:Nie podano
  • Operator:Orange

Napisano 12 sierpień 2017 - 20:44

Dzięki za odpowiedź.

Powiedzcie mi czy jest jakaś możliwość że telefon może być zablokowany przed wgraniem starszego systemu?

Po prostu wszystkim jakoś to wychodzi bez problemowo, a ja pobrałem już X systemów wcześniejszych wersji, i żaden nie wgrał się prawidłowo. To ciągła animacja, to czarny ekran, to coś innego.

Pozdrawiam


  • 0

#6 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 1606
  • 17191 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z2
  • Android:Nougat (7.1.2)
  • Rom:Resurrection Remix 5.8.4
  • Kernel:RR N
  • Operator:Orange

Napisano 12 sierpień 2017 - 21:12

Nigdy się z takim nie spotkałem. Zdarzało się, że wgranie starszej wersji powodowało problemy (Xperie Neo/Neo V i uszkadzany czujnik baterii), ale to jedyna taka historia.

 

Jedyny pomysł, to wgrywałeś może nowy bootloader? Nie zdziwiłbym się, gdyby nie był on do końca kompatybilny z softami starszymi niż 5.1.

 

A może spróbuj z czymś starszym (4.3)?


  • 1

#7 OFFLINE timothydalton

timothydalton

    Nowicjusz

  • Reputacja: 4
  • 8 postów
  • Skąd:PL
  • Telefon:Xperia M2
  • Android:Nougat (7.1.2)
  • Rom:Resurrection Remix
  • Operator:Play

Napisano 12 sierpień 2017 - 23:25

[..] czy jest jakaś możliwość że telefon może być zablokowany przed wgraniem starszego systemu?

 

Jeśli masz odblokowany bootloader (a domniemam, że masz) to w mojej ocenie mało prawopodobne abyś go zablokował wgrywając chociażby stocka. Raz oblokowujesz = masz już z tym spokój.

Odkąd zrobiłem wszystko samemu robię co mi się podoba z dowolnym softem, czy to jest stock, czy custom. 


  • 0

#8 OFFLINE martheew

martheew

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Skąd:małopolska
  • Telefon:Xperia Z1 Compact
  • Android:Nie podano
  • Operator:Orange

Napisano 13 sierpień 2017 - 00:25

 

Jedyny pomysł, to wgrywałeś może nowy bootloader? Nie zdziwiłbym się, gdyby nie był on do końca kompatybilny z softami starszymi niż 5.1.

 

A może spróbuj z czymś starszym (4.3)?

Dzięki za odpowiedź.

Bootloader w ogóle nie ruszałem. Przy 4.3 jest ten sam problem. Tylko 5.1 uruchamia się poprawnie.

 

Jeśli masz odblokowany bootloader (a domniemam, że masz) to w mojej ocenie mało prawopodobne abyś go zablokował wgrywając chociażby stocka. Raz oblokowujesz = masz już z tym spokój.

Odkąd zrobiłem wszystko samemu robię co mi się podoba z dowolnym softem, czy to jest stock, czy custom. 

Powiem tak.

Bootloader w ogole nie ruszałem, szczerze nie wiem czy jest odblkowany czy zablokowany.

Myślałem że wystarczy odpalić flashtoola wg poradnika z forum i wszystko pójdzie z górki.

 

A więc tak,
Aby odblokować BL, muszę zrobić kopie kluczy DRM, a żeby to zrobić muszę zrobić najpierw roota, tak?
Przy próbie wykonywania roota, programem ADB, wyskakuje mi taki komunikat:

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

 
 
 
Macie jakieś pomysły co na to zaradzić, chyba że ja coś źle robię?
Pozdrawiam
 
 
Aktualizacja
Po wielu bojach, udało mi się zrootować system, odblkować bootloadera, zrobić kopie DRM. Ale nadal przy próbie instalacji systemu czy 4.4 czy 4.3 czy testowego telefon nie chce się włączyć. Tylko przy systemie 5.1 uruchamia się i można z niego korzystać.

Użytkownik martheew edytował ten post 13 sierpień 2017 - 16:55

  • 0

#9 OFFLINE timothydalton

timothydalton

    Nowicjusz

  • Reputacja: 4
  • 8 postów
  • Skąd:PL
  • Telefon:Xperia M2
  • Android:Nougat (7.1.2)
  • Rom:Resurrection Remix
  • Operator:Play

Napisano 14 sierpień 2017 - 18:46

Po wielu bojach, udało mi się zrootować system, odblkować bootloadera, zrobić kopie DRM. Ale nadal przy próbie instalacji systemu czy 4.4 czy 4.3 czy testowego telefon nie chce się włączyć. Tylko przy systemie 5.1 uruchamia się i można z niego korzystać.

 

 

Skoro na 5.1 działa poprawnie to po co ruszać? 

Z kolei jaki jest sens siedziec na stocku? Jak już odblokowałeś BL, masz TWRP, zrób backup stocka i wgraj coś nowszego ;) 

 

 

Co do BL, aby sprawdzić jaki jest jego status używasz menu serwisowego na stocku :

 

- tam gdzie klepiesz numer jak dzwonisz wpisujesz *#*#7378423#*#*

- wchodzisz w Configurations i patrzysz na "Rooting status". Jak masz telefon z Orange to marne szanse na odblokowanie ;)

 

Robiąc roota używałem głównie Flashtoola, zaktualizowałem BL, wgrałem odpowiednie recovery żeby póżniej jej zaktualizowac do najnowszej pod M2, później paczka zip z SuperSU i flash pod recovery.


Użytkownik timothydalton edytował ten post 14 sierpień 2017 - 18:55

  • 1

#10 OFFLINE martheew

martheew

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Skąd:małopolska
  • Telefon:Xperia Z1 Compact
  • Android:Nie podano
  • Operator:Orange

Napisano 14 sierpień 2017 - 19:42

Skoro na 5.1 działa poprawnie to po co ruszać? 

Z kolei jaki jest sens siedziec na stocku? Jak już odblokowałeś BL, masz TWRP, zrób backup stocka i wgraj coś nowszego ;) 

 

 

Co do BL, aby sprawdzić jaki jest jego status używasz menu serwisowego na stocku :

 

- tam gdzie klepiesz numer jak dzwonisz wpisujesz *#*#7378423#*#*

- wchodzisz w Configurations i patrzysz na "Rooting status". Jak masz telefon z Orange to marne szanse na odblokowanie ;)

 

Robiąc roota używałem głównie Flashtoola, zaktualizowałem BL, wgrałem odpowiednie recovery żeby póżniej jej zaktualizowac do najnowszej pod M2, później paczka zip z SuperSU i flash pod recovery.

 

No właśnie na 5.1 telefon sam się wyłącza a później włącza, dlatego chciałem zmienić na starszy system. A jeżeli chodzi o modyfikowane systemu, to wolałbym tego uniknąć, bo telefon nie jest mój, tylko znajomego który już swoje lata ma, i telefon mu jest tylko potrzebny do dzwonienia i internetu..;)


  • 0

#11 OFFLINE timothydalton

timothydalton

    Nowicjusz

  • Reputacja: 4
  • 8 postów
  • Skąd:PL
  • Telefon:Xperia M2
  • Android:Nougat (7.1.2)
  • Rom:Resurrection Remix
  • Operator:Play

Napisano 14 sierpień 2017 - 22:10

Piszesz raz tak...

 

[...]

 

Przy 4.3 jest ten sam problem. Tylko 5.1 uruchamia się poprawnie.

 

[...]

 

Po wielu bojach, udało mi się zrootować system, odblkować bootloadera, zrobić kopie DRM. Ale nadal przy próbie instalacji systemu czy 4.4 czy 4.3 czy testowego telefon nie chce się włączyć. Tylko przy systemie 5.1 uruchamia się i można z niego korzystać.

 

 

aby za chwile napisać...

 

No właśnie na 5.1 telefon sam się wyłącza a później włącza, dlatego chciałem zmienić na starszy system.

 

Skoro masz problem, wróć, osoba korzystająca z niego ma problem to proponuje wgrać custom rom. W mojej ocenie nic nie stoi na przeszkodzie a jedynie ułatwi pracę. Albo sprzedać ten model i kupic coś bardziej prostszego w obsłudze.

 

 

Na poważnie, na Twoim miejscu sprawdziłbym customy:

 

- http://www.xperiasit...mon-ft-linaire/- tu masz rom od kolegi z forum - Android 5.1.1 - nie istalowałem ale po opiniach sądzę, że nie powinno byc problemu

 

- http://www.xperiasit...-ub-n-mio-soon/- tu kolejny rom od kolegi z forum - Android 6.0.1 - dla mnie zdecydowanie nie ta bajka, mimo, że działa szybko i naprwde widać, że rom sobie dobrze radzi to mnie nie przekonał, zresztą zawiera to co klasyczny rom od Sony tyle, że okrojony o syf ze stocku, doinstalować gappsy w wersji pico i wsio, działać można

 

-

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

- tu masz Omni Rom, wersja Androida to 7.1.2, mało ustawień, prosty rom, działa całkiem nieźle, mi osobiście nie pasuje bo jest za mało konfigurowalny, zas dla starszej osoby będzie wg mnie wystarczający.

 

Przy instalacji customa pobierz sobie i wrzuć z romem gappsy, odpowiednie do wersji Androida, najlepiej w wersji pico, więcej nie trzeba instalować  :wink:

Pamietaj, że z customa na stocka wraca się równie prosto jak w przypadku instalacji customa (Flashtool i odpowiedni dla tego modelu rom).


  • 1

#12 OFFLINE martheew

martheew

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Skąd:małopolska
  • Telefon:Xperia Z1 Compact
  • Android:Nie podano
  • Operator:Orange

Napisano 14 sierpień 2017 - 23:27

Piszesz raz tak...

 

 

aby za chwile napisać...

 

 

Skoro masz problem, wróć, osoba korzystająca z niego ma problem to proponuje wgrać custom rom. W mojej ocenie nic nie stoi na przeszkodzie a jedynie ułatwi pracę. Albo sprzedać ten model i kupic coś bardziej prostszego w obsłudze.

 

 

Na poważnie, na Twoim miejscu sprawdziłbym customy:

 

- http://www.xperiasit...mon-ft-linaire/- tu masz rom od kolegi z forum - Android 5.1.1 - nie istalowałem ale po opiniach sądzę, że nie powinno byc problemu

 

- http://www.xperiasit...-ub-n-mio-soon/- tu kolejny rom od kolegi z forum - Android 6.0.1 - dla mnie zdecydowanie nie ta bajka, mimo, że działa szybko i naprwde widać, że rom sobie dobrze radzi to mnie nie przekonał, zresztą zawiera to co klasyczny rom od Sony tyle, że okrojony o syf ze stocku, doinstalować gappsy w wersji pico i wsio, działać można

 

-

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

- tu masz Omni Rom, wersja Androida to 7.1.2, mało ustawień, prosty rom, działa całkiem nieźle, mi osobiście nie pasuje bo jest za mało konfigurowalny, zas dla starszej osoby będzie wg mnie wystarczający.

 

Przy instalacji customa pobierz sobie i wrzuć z romem gappsy, odpowiednie do wersji Androida, najlepiej w wersji pico, więcej nie trzeba instalować  :wink:

Pamietaj, że z customa na stocka wraca się równie prosto jak w przypadku instalacji customa (Flashtool i odpowiedni dla tego modelu rom).

 

 

Mając namyśli że działa poprawnie 5.1 chodziło mi oto że telefon się uruchamia, można z niego korzystać ale i tak za chwile ponownie się resetuje.. :wink:

 

Wybrałem pierwszy rom który zaproponowałeś.

Czy mógłbyś mi napisać jak go zainstalować? Choćby w kilku słowach jakie czynności wykonać. Bo powiem szczerze że jestem kompletnie zielony w tych sprawach...

Pozdrawiam i życzę udanego weekendu..;)

 

I co to są te całe gappsy??  :szok:


Użytkownik martheew edytował ten post 14 sierpień 2017 - 23:30

  • 0

#13 OFFLINE timothydalton

timothydalton

    Nowicjusz

  • Reputacja: 4
  • 8 postów
  • Skąd:PL
  • Telefon:Xperia M2
  • Android:Nougat (7.1.2)
  • Rom:Resurrection Remix
  • Operator:Play

Napisano 15 sierpień 2017 - 00:05

[...]

 

Wybrałem pierwszy rom który zaproponowałeś.

Czy mógłbyś mi napisać jak go zainstalować? Choćby w kilku słowach jakie czynności wykonać. Bo powiem szczerze że jestem kompletnie zielony w tych sprawach...

 

[...]

 

I co to są te całe gappsy??  :szok:

 

Jak masz odblokowany BL warto zaktualizować go.

Jak masz TWRP w wersji 2.8 zrób aktualizację do 3.1, bo możesz mieć problem z instalacją custom romu.

Wgrywając dobre recovery (TWRP 3.1) możesz dowolnie zmieniać systemy, z kolei chcąc wrócić na stock rom wszystko trzeba robić ponownie.

 

Co to są gappsy? To jest zestaw aplikacji od Google'a

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

Platformę zostawiasz ARM, wybierasz sobie wersję Andrioda, w kolumnie Variant wybierasz sobie PICO, klikasz poniżej czerwoną strzałkę i pobierasz.

 

Poniżej masz opis co i jak zrobić.

 

Spoiler

 

Jak masz wszystko ogarnięte to robisz tak:

- kopiujesz rom i gappsy na kartę sd

- wyłączasz telefon

- przytrzymujesz VOL- i POWERdo pojawienia się logo, wtedy puszczasz oba

- jak uruchomi się recovery robisz backup systemu, wchodzisz w backup zaptaszasz co trzeba, wybierasz kartę sd jako wyjście zapisu i dalej

- po tym wchodzisz w WIPE, zostawiasz zaptaszone co jest i dalej

- po "formacie" wychodzisz do głównego ekranu TWRP i wybierasz INSTALL

- wybierasz kartę i szukasz romu i gappsów, dodajesz jako pierwszy rom, dodajesz drugi zip gappsów (pamiętaj o tym, żeby gappsy wybrać pod wersję systemu)

- jak masz dwa zipy dodane to flashujesz je (przesuń palcem)

- jak się wgra poprawnie to dajesz REBOOT SYSTEM czy jakoś tak i uruchamiasz telefon, co może chwilę potrwać

 

W sumie tyle.

 

Jeśli masz pytania? Pisz śmiało, na pw tez odpowiadam.


Użytkownik timothydalton edytował ten post 15 sierpień 2017 - 00:12

  • 1

#14 OFFLINE martheew

martheew

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Skąd:małopolska
  • Telefon:Xperia Z1 Compact
  • Android:Nie podano
  • Operator:Orange

Napisano 15 sierpień 2017 - 10:41

Hej.

Wielkie dzięki  

timothydalton

Nie sądziłem że komukolwiek będzie chciało się pisać ta długą instrukcje jak to zrobić., Wielki szacun....;)

System zainstalowany. Ostatecznie padło na drugą Twoją propozycje, bo pierwsza nie chciała się wgrać.

Na chwilę obecną wydaję się być wszystko OK.

Zobaczymy co będzie jutro.,

Dzięki wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

 

Heh.

Dziwna sprawa, już mi ręce opadają. Telefon po zmianie systemu, nadal sam się resetuje. Czy macie pomysł co może powodować resety? Jakieś uszkodzenie?

Pozdrawiam


Użytkownik martheew edytował ten post 15 sierpień 2017 - 18:30

  • 0

#15 OFFLINE timothydalton

timothydalton

    Nowicjusz

  • Reputacja: 4
  • 8 postów
  • Skąd:PL
  • Telefon:Xperia M2
  • Android:Nougat (7.1.2)
  • Rom:Resurrection Remix
  • Operator:Play

Napisano 15 sierpień 2017 - 20:02

Dziwna sprawa, już mi ręce opadają. Telefon po zmianie systemu, nadal sam się resetuje. Czy macie pomysł co może powodować resety? Jakieś uszkodzenie?

Pozdrawiam

 

Sróbuj jeszcze na 7.1.2. Jak dalej będzie się resetował to domniemam, że problem jest z płytą główną.


  • 0

#16 OFFLINE martheew

martheew

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Skąd:małopolska
  • Telefon:Xperia Z1 Compact
  • Android:Nie podano
  • Operator:Orange

Napisano 16 sierpień 2017 - 22:11

Sróbuj jeszcze na 7.1.2. Jak dalej będzie się resetował to domniemam, że problem jest z płytą główną.

Próbowałem i 7.12 ale niestety dalej to samo. Poddaje się. Najprawdopodobniej będzie coś z płytą, lub jakiś kabelek się poluzował-nie wiem.

W każdym bądź razie temat chyba do zamknięcia.

Dziękuje wszystkim za cenne rady.

Pozdrawiam


  • 0







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: M2, problem, 5.1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


XperiaSite.pl jest nieoficjalnym i niezależnym serwisem poświęconym smartfonom z serii Sony Xperia. Wszystkie znaki towarowe, nazwy firm oraz logotypy wymienione na stronie należą do ich właścicieli.Strona ma charakter informacyjny.