Skocz do zawartości

Forum XperiaSite.pl używa ciasteczek (cookies). Przeczytaj naszą Polityka prywatności i plików cookies by dowiedzieć się więcej. Kliknięcie w przycisk obok wyłączy to okno.    Zgadzam się na ciastka
  • Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja



Zdjęcie
ROOT

[5.0] Root oraz Xposed dla 26.1.A.2.167 z zablokowanym bootloaderem

działający root oraz framework zablokowanym bootloaderze

56 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE Cisuwa

Cisuwa

    Ostatni poziom wtajemniczenia

  • Reputacja: 182
  • 1574 postów
  • Skąd:Tarnów
  • Telefon:Xperia M4 Aqua
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:Stock
  • Kernel:Stock
  • Operator:Orange

Napisano 20 marzec 2016 - 09:12

1. Robimy roota na zablokowany bl oraz wgrywamy recovery wg poradnika: https://www.xperiasi...a-recoveryroot/

 

2. Ściągamy pliki:

           twrp_prerooted_m4a.zip:

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

           Supersu.zip:

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

 

3. Instalujemy przez recovery twrp_prerooted_m4a.zip a następnie wciskamy wipe Cache/Dalvik

 

4 Instalujemy SuperSu.zip. Restart

 

 

 

Xposed:

 

1. Sciągamy XposedInstaller_3.0_alpha4.apk:

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

 

2. Oraz xposed-v80-sdk21-arm64.zip:

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

 

3. Poprzez telefon instalujemy xposedinstaller

 

4. Wchodzimy w recovery (jeżeli nie ma, należy wgrać ponownie) i instalujemy xposed-v80-sdk21...

 

5. Wciskamy wipe Cache/Dalvik. Restart

 

Po tym zabiegu nie będzie działał aparat, dlatego konieczne zainstalowanie tego SemcCameraUI_V4:

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

Wypakować archiwum i włączyć wiersz poleceń

Następnie wpisujemy/wklejamy:

adb push CameraCommon.apk /data/local/tmp
adb shell
 

Następnie:

su

busybox mount -o remount,rw /system
dd if=/data/local/tmp/CameraCommon.apk of=/system/priv-app/CameraCommon/CameraCommon.apk
chmod 644 /system/priv-app/CameraCommon/CameraCommon.apk
rm -rf /system/priv-app/CameraCommon/arm
rm -rf /system/priv-app/CameraCommon/arm64

reboot

 

 

Można zastosować paczkę twrp_prerooted z softem 3.111, jednak należy wykonać ją samodzielnie.

Nie wszystkie moduły xposed działają na m4

Przy usuwaniu aplikacji systemowych zalecam szczególną ostrożność, bo kilka razy telefon odmówił posłuszeństwa. Najlepiej pozostawić najważniejsze googlowskie aplikacje nietknięte. Te typu dysk google czy inne od Sony można śmiało usuwać.

 

Poradnik tworzony na podstawie wątków z XDA


Użytkownik Cisuwa edytował ten post 16 październik 2016 - 21:20

  • 1

#2 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1314
  • 10614 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Rom:AOSP
  • Kernel:Stock
  • Operator:Play

Napisano 20 marzec 2016 - 09:56

Poleć recovery 2.8.7.X, bo 2.8.6.X ma problemy z wgrywaniem paczek, nie robi kopii ani nie przywraca.

Wysłane przez Project A.N.I.M.E
  • 0

#3 OFFLINE Gość_wojtczakowy1999_*

Gość_wojtczakowy1999_*
  • Reputacja: 0

Napisano 20 marzec 2016 - 10:00

Recovery 2.8.7.0 można wgrać tylko na odblokowanym bootloaderze. 2.8.6.0 miało u mnie problem z robieniem kopii ale przywrócić się udało gdy miałem ją wcześniej zrobioną w 2.8.7.0. Ogólnie problemem 2.8.6.0 jest to, że szybciej telefon się nagrzewa


  • 0

#4 OFFLINE Cisuwa

Cisuwa

    Ostatni poziom wtajemniczenia

  • Autor tematu
  • Reputacja: 182
  • 1574 postów
  • Skąd:Tarnów
  • Telefon:Xperia M4 Aqua
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:Stock
  • Kernel:Stock
  • Operator:Orange

Napisano 20 marzec 2016 - 10:02

Ja mam zainstalowane 2.8.7.0 z paczki twro recovery.


  • 0

#5 OFFLINE wmarekw

wmarekw

    Bywalec

  • Reputacja: 4
  • 37 postów
  • Skąd:brzozów
  • Telefon:Xperia M4 Aqua
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 05 kwiecień 2016 - 10:47

Witam, mam nastepujący problem po wgraniu xposed v-80  przez twrp telefon uruchamia się do momentu niebieskiej fali (logo sony przechodzi, powered by android też, jest dzwięk uruchamiania i tyle) za każym razem taka sama sytuacja. Wgrywam potem soft z tego postu i su, po dłuższej chwili uruchamia się i teoretycznie jest ok. cały czas mam twrp 2.8.6. rota robił mi znajomy ponieważ tel sam wychodził z trybu flashmode kilkanaście sekund po wybraniu softu. nie wiem jaką metodą był robiony root na pewno mam odblokowany bootloader soft był nie ruszony (chyba 167 bez brandu z media expert). bardzo zależy mi na modułach xposed ale nie mogę sobie poradzić z tym fantem


  • 0

#6 OFFLINE Cisuwa

Cisuwa

    Ostatni poziom wtajemniczenia

  • Autor tematu
  • Reputacja: 182
  • 1574 postów
  • Skąd:Tarnów
  • Telefon:Xperia M4 Aqua
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:Stock
  • Kernel:Stock
  • Operator:Orange

Napisano 05 kwiecień 2016 - 15:13

Jeżeli masz odblokowany bl to recovery wgrywasz metodą na odblokowany. Jeżeli telefon wychodzi z trybu flashmode to musisz trzymać cały czas vol-. A pccompanion sprawdzałeś z opcją napraw. Na jakich modułach xposed ci zależy?
Raz miałem podobną sytuację, wyskakiwało okno do wpisania pinu, i po ok 10 sekundach telefon się restartowal, lub stawał na logo sony. I też miałem problem bo telefon wychodził z trybu flash. Niestety musiałem trzymać parę minut vol-, potem już wszystko grało.

Użytkownik Cisuwa edytował ten post 05 kwiecień 2016 - 15:20

  • 0

#7 OFFLINE wmarekw

wmarekw

    Bywalec

  • Reputacja: 4
  • 37 postów
  • Skąd:brzozów
  • Telefon:Xperia M4 Aqua
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 06 kwiecień 2016 - 05:56

Przepraszam, za dużo namotałem, ale po kolei.

xposed - oczywiście gravity box w nim parę kosmetycznych zabawek -(bez których teraz nie da się żyć) ale najwazniejsza to przełączanie automatyczne z gsm na lte w momencie właczenia transferu,

drugi to 

"cos tam text' -moduł pozwalający umieszcenie własnego napisu na pasku powiadomień - bez odblokowania widzę jakie mam zadanie do wykonania- jedno bo mało miejsca ale najwazniejsze

i jeszcze moduł wyłaczający powiadomienie o wyłaczeniu transferu

 

pozostałe objawy były wcześniej chciałem je tylko opisać - bo czasami wskazują na konkretną przyczynę 


  • 0

#8 OFFLINE Cisuwa

Cisuwa

    Ostatni poziom wtajemniczenia

  • Autor tematu
  • Reputacja: 182
  • 1574 postów
  • Skąd:Tarnów
  • Telefon:Xperia M4 Aqua
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:Stock
  • Kernel:Stock
  • Operator:Orange

Napisano 09 kwiecień 2016 - 13:02

Gravity działa, chociaż zauważyłem pewne problemy przy zmianie ilości stopni głośności, innych funkcji nie sprawdzałem, bo nie ma dla mnie nic więcej pożytecznego. Pozostałych nie sprawdzałem, chociaż może okazać się, że nie będą działały.

Coś ruszyło z tym


  • 0

#9 OFFLINE wmarekw

wmarekw

    Bywalec

  • Reputacja: 4
  • 37 postów
  • Skąd:brzozów
  • Telefon:Xperia M4 Aqua
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 10 kwiecień 2016 - 20:54

Właśnie skończyłem zabawę. zmieniłem twrp na 3.0 bo 2.8.6 nie robiło kopii 2.8.7 nie dało się zainstalować, nowe twrp zainstalowało poprawkę xposed ale system nie wstał tak jak wcześniej. Przywróciłem kopię tel się uruchomił zasugerował format partycji data wcisnąłem jedyne dostępne "i fell lucky" i mam kilka aplikacji które miałem, kilka odinstalowanych w titanium wróciło, titanium nie uruchamia się ,mam smsy nie mam kontaktów i siły do tego telefonu. moja droga wiodła przez xperie: x8, x10 mini, e1, active, v, ale zaden nie był taki kapryśny


  • 0

#10 OFFLINE Cisuwa

Cisuwa

    Ostatni poziom wtajemniczenia

  • Autor tematu
  • Reputacja: 182
  • 1574 postów
  • Skąd:Tarnów
  • Telefon:Xperia M4 Aqua
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:Stock
  • Kernel:Stock
  • Operator:Orange

Napisano 10 kwiecień 2016 - 21:20

Kolega wojtczakowy1999 ma odblokowany bl, to może coś pokieruje, bo w tym względzie nie wiem. Root i xposed działają, nie wiem w czym problem. Daj ustawienia fabryczne, wipe w recovery albo wgraj przez flashtool od nowa z zaznaczonymi opcjami wipe. Usuwałeś jakieś aplikacje, bo niektóre mają wpływ na działanie zewnętrznych programów.


  • 0

#11 OFFLINE wmarekw

wmarekw

    Bywalec

  • Reputacja: 4
  • 37 postów
  • Skąd:brzozów
  • Telefon:Xperia M4 Aqua
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 11 kwiecień 2016 - 19:23

Następna ciekawostka, przywróciłem ustawienia fabryczne włącznie z czyszczeniem pamięci wewnętrznej, wcześniej kopia katalogu titanium na kartę sd potem z powrotem i oczywiście żadna kopia nie da się przywrócić, wczesniej robiłem coś takiego, oczywiście katalog przenosiłem przed instalacją titanium (byc może mozna od razu robić kopie na sd ale nigdy nie szukałem tej opcji, tym bardziej teraz w lolipop z jego zabezpieczeniem sd) pobierałem też (wracając do tematu) xposed z tej strony  

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

, ale w ogóle nie da się zainstalować, ogólnie siąść

i płakać.

 

może znacie inne programy podobne do modułów xposed z funkcjami zmiany wygladu paska powiadomień i najważniejsze przełączanie trybu sieci z gsm do lte w momencie włączenia transferu danych 

 

jeszcze pytanie ile czasu czekacie na uruchomienie telefonu po instalacji xposed przez recovery, może brakuje mi minuty albo dwóch i w tym cały problem


Użytkownik wmarekw edytował ten post 11 kwiecień 2016 - 19:28

  • 0

#12 OFFLINE Cisuwa

Cisuwa

    Ostatni poziom wtajemniczenia

  • Autor tematu
  • Reputacja: 182
  • 1574 postów
  • Skąd:Tarnów
  • Telefon:Xperia M4 Aqua
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:Stock
  • Kernel:Stock
  • Operator:Orange

Napisano 11 kwiecień 2016 - 20:09

Po zainstalowaniu xposed w recovery dajesz wipe dalwik/cache. Uruchomienie wtedy zajmuje do 10 minut. Wipe jest konieczne, bo inaczej moduły nie chcą się instalować.
A xposed z poradnika probowaleś. Wszystko działa jak należy, oprócz niektórych modułów

Użytkownik Cisuwa edytował ten post 11 kwiecień 2016 - 20:11

  • 1

#13 OFFLINE wmarekw

wmarekw

    Bywalec

  • Reputacja: 4
  • 37 postów
  • Skąd:brzozów
  • Telefon:Xperia M4 Aqua
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 12 kwiecień 2016 - 14:17

Po zainstalowaniu xposed w recovery dajesz wipe dalwik/cache. Uruchomienie wtedy zajmuje do 10 minut. Wipe jest konieczne, bo inaczej moduły nie chcą się instalować.
A xposed z poradnika probowaleś. Wszystko działa jak należy, oprócz niektórych modułów

Skuszę się jeszcze raz, wczoraj wrzuciłem preroted i przynajmniej titanium zaczęło działać jak należy, tak że jest nadzieja na szybki powrót do normalnego wyglądu telefonu

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

 

SUKCES! bydle uruchamiało się prawie pół godziny ale w końcu jest - konfiguruję gravity - muszę być ostrożny żeby tego nie zepsuć - Dzięki za pomoc i zaangażowanie. Jak się już uwinę opiszę rezultaty.

 

Gravity działa w około połowie funkcji, ale zdechł aparat, nie pomaga instalacja apk z postu powyżej bo nie chce się nawet zainstalować


Użytkownik wmarekw edytował ten post 14 kwiecień 2016 - 15:46

  • 0

#14 OFFLINE whitewolf1608

whitewolf1608

    Uzależniony od forum

  • Reputacja: 4
  • 562 postów
  • Skąd:Południowa Polska Podkarpackie
  • Telefon:Inny
  • Android:Marshmallow (6.0)
  • Rom:stock
  • Kernel:3.10.84
  • Operator:T-Mobile

Napisano 16 sierpień 2016 - 21:09

Cisuwa czy na TWRP Recovery 3.0.2-0 pójdzie ten Xposed ? 

 

I czy będzie mi działał Moto X Camera ten spoko mod bo dziś zawiódł mnie aparat systemowy i wiem dlaczego bo usunąłem za dużo modułów.

 

Ale jak mam mieć o Niebo lepszy Mod Appkę do aparatu to co mi tam.

 

W końcu od czego ma się przyjaciół na forum którzy pomogą  z Moto X Modem.


  • 0

#15 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2103
  • 21161 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Inny
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:stock PPWS29.131-27-1-11
  • Kernel:stock
  • Operator:Orange

Napisano 16 sierpień 2016 - 21:14

Xposed pójdzie na każdym recovery. Ono nie ma znaczenia (ważne, aby odpowiednio widziało partycje).

 

Co do modu, to nie widzę, aby ktoś testował. Ale zrób kopię w recovery i wgraj. Jak nie zadziała, to przywrócisz kopię i będzie, jakbyś nawet nie próbował, a jak zadziała, to.. zadziała.


  • 1

#16 OFFLINE Cisuwa

Cisuwa

    Ostatni poziom wtajemniczenia

  • Autor tematu
  • Reputacja: 182
  • 1574 postów
  • Skąd:Tarnów
  • Telefon:Xperia M4 Aqua
  • Android:Marshmallow (6.0.1)
  • Rom:Stock
  • Kernel:Stock
  • Operator:Orange

Napisano 16 sierpień 2016 - 22:30

Sprawdzę tego moda, tylko na lp i dam znać



Dodano: 16 sierpień 2016 - 23:30
Działa
  • 1

#17 OFFLINE whitewolf1608

whitewolf1608

    Uzależniony od forum

  • Reputacja: 4
  • 562 postów
  • Skąd:Południowa Polska Podkarpackie
  • Telefon:Inny
  • Android:Marshmallow (6.0)
  • Rom:stock
  • Kernel:3.10.84
  • Operator:T-Mobile

Napisano 17 sierpień 2016 - 07:37

 

Sprawdzę tego moda, tylko na lp i dam znać



Dodano: 16 sierpień 2016 - 23:30
Działa

 

Cisuwa dzięki za potwierdzenie że u Ciebie Moto X mod działa.

 

 

Xposed pójdzie na każdym recovery. Ono nie ma znaczenia (ważne, aby odpowiednio widziało partycje).

 

Co do modu, to nie widzę, aby ktoś testował. Ale zrób kopię w recovery i wgraj. Jak nie zadziała, to przywrócisz kopię i będzie, jakbyś nawet nie próbował, a jak zadziała, to.. zadziała.

 

c3mn3y Widzisz ja jestem raczkującym użytkownikiem Androida, tego recovery uczę się tak naprawdę od podszewki. Na szczecie Menu jest po Polsku co Masz na myśli pisząc ważne aby odpowiednio widziało partycje ?


Użytkownik whitewolf1608 edytował ten post 17 sierpień 2016 - 07:39

  • 0

#18 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2103
  • 21161 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Inny
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:stock PPWS29.131-27-1-11
  • Kernel:stock
  • Operator:Orange

Napisano 17 sierpień 2016 - 07:42

Tutaj ty nie masz na to wpływu. Musisz liczyć, że twórca nie popełnił błędu. W sumie zwykle widzi odpowiednio, a żeby sprawdzić wystarczy spróbować zrobić PEŁNĄ kopię z zapisem na karcie SD. Wtedy uwzględnione zostaną wszystkie partycje i jeśli nie będzie jakiegoś błędu to znaczy, że jest OK.


  • 1

#19 OFFLINE whitewolf1608

whitewolf1608

    Uzależniony od forum

  • Reputacja: 4
  • 562 postów
  • Skąd:Południowa Polska Podkarpackie
  • Telefon:Inny
  • Android:Marshmallow (6.0)
  • Rom:stock
  • Kernel:3.10.84
  • Operator:T-Mobile

Napisano 17 sierpień 2016 - 19:28

Cisuwa ja mam już odblokowany Bootlader czy to w czymś przeszkadza czy może mi się prawidłowo nie wgrać Xposed ?


  • 0

#20 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2103
  • 21161 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Inny
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:stock PPWS29.131-27-1-11
  • Kernel:stock
  • Operator:Orange

Napisano 17 sierpień 2016 - 19:51

Jak masz stock z odblokowanym bootloaderem to tak jakbyś go nie ruszał i nie ma znaczenia.


  • 1



Dodaj odpowiedź



  



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ROOT, działający, root, oraz, framework, zablokowanym, bootloaderze

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


XperiaSite.pl jest nieoficjalnym i niezależnym serwisem poświęconym smartfonom z serii Sony Xperia. Wszystkie znaki towarowe, nazwy firm oraz logotypy wymienione na stronie należą do ich właścicieli.Strona ma charakter informacyjny.