Skocz do zawartości

Forum XperiaSite.pl używa ciasteczek (cookies). Przeczytaj naszą Polityka prywatności i plików cookies by dowiedzieć się więcej. Kliknięcie w przycisk obok wyłączy to okno.    Zgadzam się na ciastka
  • Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja



Zdjęcie

Trzeszczący głośnik rozmów, połowicznie działający HF

trzeszczący głośnik rozmów połowicznie działający

Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 OFFLINE spayshot

spayshot

    Nowicjusz

  • Reputacja: 0
  • 1 postów
  • Telefon:Xperia Z1 Compact
  • Android:Lollipop (5.1.1)
  • Operator:Heyah

Napisano 24 grudzień 2016 - 08:49

Witajcie od kilkunastu dni mam pewien problem z telefonem Z1 compact. Jakiś czas temu prowadziłem rozmowę mając podłączone słuchawki i nagle coś trzasnęło po czym nastała cisza. Od tamtego momentu po podłączeniu słuchawek i wybraniu np. radia wyświetla mi się komunikat, że muszę podłączyć słuchawki albo że zestaw jest nieobsługiwany. Żeby nie było mało to głośnik rozmów zaczął mi trzeszczeć przez co usłyszenie co mówi druga osoba graniczyła z cudem. Na początku ustawiłem fabryczne ustawienia, ale to nie pomogło. Wgrałem najnowszy soft i o dziwo jakość rozmów polepszyła się, ale gniazdo słuchawkowe dalej nie działało. 

Kolejnym krokiem było przeczyszczenie gniazda przy pomocy patyczka do uszu i elektrosolu. Zostawiłem do odparowania preparatu i coś zaczęło działać z tym że nie bezpośrednio. Po podłączeniu słuchawek radio dalej nie działa, a podczas rozmowy dźwięk leci z głośnika rozmów. Wchodząc do menu serwisowego w "tests" i klikając Earphone, a następnie podłączeniu słuchawek i lekkim ruszeniu na boki dźwięk już słuchać w słuchawkach. Identycznie jest z FM Radio (również w menu serwisowym) - muzyka leci sobie w najlepsze bez żadnych zakłóceń. Mając cały czas podłączone słuchawki i wybierając normalne radio z menu muzyka dalej leci, ale wyjęcie i podpięcie na nowo słuchawek powoduje ponowne wyskakiwanie komunikatów o podłączeniu zestawu słuchawkowego.

Czytałem już różne wątki, ale nigdzie nie dostrzegłem takiego problemu jak mój. Jeśli chodzi o aplikację Smart Connect to ją aktualizowałem, wyłączałem, usuwałem, czyściłem pamięć podręczną. Kombinowałem z ustawieniami dźwięku i dalej bez skutku.

Na samym początku myślałem, że uszkodzony jest HF, ale skoro działa sposobem przez menu serwisowe, a normalnie nie chcę to ja już nie mam pojęcia czy mam wymienić gniazdo czy to może być problem płyty głównej czy też oprogramowania.

 


  • 0



Dodaj odpowiedź



  



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: trzeszczący, głośnik, rozmów, połowicznie, działający

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


XperiaSite.pl jest nieoficjalnym i niezależnym serwisem poświęconym smartfonom z serii Sony Xperia. Wszystkie znaki towarowe, nazwy firm oraz logotypy wymienione na stronie należą do ich właścicieli.Strona ma charakter informacyjny.