Skocz do zawartości

Forum XperiaSite.pl używa ciasteczek (cookies). Przeczytaj naszą Polityka prywatności i plików cookies by dowiedzieć się więcej. Kliknięcie w przycisk obok wyłączy to okno.    Zgadzam się na ciastka
  • Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja



Zdjęcie

Z1 - brak obrazu

ekran wyświetlacz Xperia

Najlepsza odpowiedź ch3mn3y, 08 lipiec 2017 - 13:56

to normalnie pokazuje mi się mdz. napis wyłącz, uruchom ponownie

Rozumiem, że wyświetla się ponad tym "uszkodzonym"?

Bo z jednej strony, jeśli jest problem z wyświetleniem samego tła, to nie byłoby to dziwne (te menu to overlay, czyli nakładka nad innymi oknami).

Jak włączysz jakąkolwiek inną aplikację, to dalej część jest ciemna?

 

Myślałeś może nad reinstalacją oprogramowania, aby sprawdzić, czy to coś ze strony systemu nie jest problemem? Bo jeśli Menu zasilania się normalnie wyświetla, to zarówno ekran, jak i SoC (GPU) są sprawne, wszelkie taśmy też. Tak więc jedyne co może być problemem to (1) system lub (2) aplikacja działająca jako nakładka. Menu zasilania mogłoby być przez taką aplikację niezasłaniane ze względu na priorytet jaki posiada.

Przejdź do postu


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE freszux1

freszux1

    Zaczyna się uczyć

  • Reputacja: 0
  • 24 postów
  • Skąd:Kujawko-Pomorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Lollipop (5.1.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 08 lipiec 2017 - 11:39

Witam, moja Z1 ma kolejny problem. Otóż wyświetlacz nie wyświetla części obrazu. Ta część obrazu znaczy że obrazu wogóle nie ma ale kiedy przytrzymam przycisk by ją wyłączyć to normalnie pokazuje mi się mdz. napis wyłącz, uruchom ponownie. Dotyk i wyświetlacz działa bo jak dotknę uruchom ponownie telefon się resetuje i kiedy się włączy normalnie pokazuje się ta fioletowa animacja podczas rozruchu. Kiedy chce włączyć aparat z przycisku piszę że Błąd. Aparat jest nie obsługiwany. Dodam że kiedy ktoś do mnie zadzwoni jest dźwięk i wibracje. Jeśli to ma znaczenie dioda powiadomień nie świeci na czerwono. 
Oprócz tego dodam że telefon był ładowany w nocy przez równe 6h. Bateria kilka dni temu wymieniona na nową. 
Pozdrawiam i proszę o pomoc!!


Użytkownik freszux1 edytował ten post 09 lipiec 2017 - 12:49

  • 0

#2 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2086
  • 20928 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 08 lipiec 2017 - 13:56   Najlepsza odpowiedź

to normalnie pokazuje mi się mdz. napis wyłącz, uruchom ponownie

Rozumiem, że wyświetla się ponad tym "uszkodzonym"?

Bo z jednej strony, jeśli jest problem z wyświetleniem samego tła, to nie byłoby to dziwne (te menu to overlay, czyli nakładka nad innymi oknami).

Jak włączysz jakąkolwiek inną aplikację, to dalej część jest ciemna?

 

Myślałeś może nad reinstalacją oprogramowania, aby sprawdzić, czy to coś ze strony systemu nie jest problemem? Bo jeśli Menu zasilania się normalnie wyświetla, to zarówno ekran, jak i SoC (GPU) są sprawne, wszelkie taśmy też. Tak więc jedyne co może być problemem to (1) system lub (2) aplikacja działająca jako nakładka. Menu zasilania mogłoby być przez taką aplikację niezasłaniane ze względu na priorytet jaki posiada.


  • 0

#3 OFFLINE freszux1

freszux1

    Zaczyna się uczyć

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 24 postów
  • Skąd:Kujawko-Pomorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Lollipop (5.1.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 09 lipiec 2017 - 12:32

Rozumiem, że wyświetla się ponad tym "uszkodzonym"?

Bo z jednej strony, jeśli jest problem z wyświetleniem samego tła, to nie byłoby to dziwne (te menu to overlay, czyli nakładka nad innymi oknami).

Jak włączysz jakąkolwiek inną aplikację, to dalej część jest ciemna?

 

Myślałeś może nad reinstalacją oprogramowania, aby sprawdzić, czy to coś ze strony systemu nie jest problemem? Bo jeśli Menu zasilania się normalnie wyświetla, to zarówno ekran, jak i SoC (GPU) są sprawne, wszelkie taśmy też. Tak więc jedyne co może być problemem to (1) system lub (2) aplikacja działająca jako nakładka. Menu zasilania mogłoby być przez taką aplikację niezasłaniane ze względu na priorytet jaki posiada.

Otóż mam jakąś nakładkę nazywa się Walkman, a poza tym kiedy podpiąłem telefon do pc żeby zrobić coś w Xperia companion piszę że urządzenie jest zablokowane, i tak faktycznie jest bo mam blokadę wzoru na mojej Xperii. A myślę że coś ze strony systemu bo wyświetlacz jest sprawny bateria też. Na podłączenie do komputera reaguję poprawnie.


  • 0

#4 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1210
  • 10213 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:Oxygen OS 9.5.8
  • Kernel:Stock
  • Operator:Plus

Napisano 09 lipiec 2017 - 15:39

By coś zrobić z PC Companion albo flashtoolem musisz wyłączyć telefon.
  • 0

#5 OFFLINE freszux1

freszux1

    Zaczyna się uczyć

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 24 postów
  • Skąd:Kujawko-Pomorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Lollipop (5.1.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 09 lipiec 2017 - 20:44

By coś zrobić z PC Companion albo flashtoolem musisz wyłączyć telefon.

To jest bait, bo jeśli nie to komputer nie wykrywa mi Xperii kiedy jest wyłączona


  • 0

#6 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1210
  • 10213 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:Oxygen OS 9.5.8
  • Kernel:Stock
  • Operator:Plus

Napisano 09 lipiec 2017 - 20:53

To nie jest bait. Vol- podłączona wtedy musi być. Przeczytaj poradniki o wgrywaniu softa metodą napraw albo flashtoolem ;).


  • 0

#7 OFFLINE freszux1

freszux1

    Zaczyna się uczyć

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 24 postów
  • Skąd:Kujawko-Pomorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Lollipop (5.1.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 09 lipiec 2017 - 21:12

Nie chce zainstalować sterwonika S1 mój pc, nwm czm zarazem inicjowanie w pc companion staje na początku. Próbować zainstalować ten sterownik?

Jak można jakąś rade też co do instalacji


Użytkownik freszux1 edytował ten post 09 lipiec 2017 - 21:17

  • 0

#8 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1210
  • 10213 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:Oxygen OS 9.5.8
  • Kernel:Stock
  • Operator:Plus

Napisano 09 lipiec 2017 - 22:22

Telefon na pewno musi być wyłączony. Nie używam PCC, bo nie lubię pobierać milion razy jednego softu. To może spróbuj z flashtoolem?
  • 0

#9 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2086
  • 20928 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 10 lipiec 2017 - 12:51

Jeśli masz system Windows 8 lub nowszy, to niestety musisz wyłączyć sprawdzanie podpisów, bo sterowniki do trybów Flashmode i Fastboot nie są podpisane.

Sent using D6503 - Resurrection Remix/RR N
  • 0

#10 OFFLINE freszux1

freszux1

    Zaczyna się uczyć

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 24 postów
  • Skąd:Kujawko-Pomorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Lollipop (5.1.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 10 lipiec 2017 - 14:19

Jeśli masz system Windows 8 lub nowszy, to niestety musisz wyłączyć sprawdzanie podpisów, bo sterowniki do trybów Flashmode i Fastboot nie są podpisane.

Sent using D6503 - Resurrection Remix/RR N

Mam Windowsa 7 64bit... o 18 będę próbował flashować telefon z użyciem tego poradnika. Myślicie że to w miarę dobry poradnik? Proszę o pomoc jeśli ten poradnik jest nie odpowiedni.


Użytkownik freszux1 edytował ten post 10 lipiec 2017 - 14:23

  • 0

#11 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2086
  • 20928 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 10 lipiec 2017 - 14:54

Dobry. Podobny (ale tekstowo-rysunkowy) masz na forum. Softy też u nas znajdziesz dla swojego modelu.


  • 0

#12 OFFLINE freszux1

freszux1

    Zaczyna się uczyć

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 24 postów
  • Skąd:Kujawko-Pomorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Lollipop (5.1.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 10 lipiec 2017 - 15:17

Dobry. Podobny (ale tekstowo-rysunkowy) masz na forum. Softy też u nas znajdziesz dla swojego modelu.

Znalazłem już poradnik ale nie ma tam wszystkich Screenów, ale to już nie ważne. Mógłbyś mi tylko pomóc w doborze androida i kompilacji jaką mam sobie wgrać? Wcześniej miałem androida 5.1.1 i używałem telefonu w sieci Play


  • 0

#13 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2086
  • 20928 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 10 lipiec 2017 - 15:32

Wg mnie na Z Ultra (większa Z1) najlepiej działa 4.4, ale w sumoe na tak małym telefonie wgrałbym coś nowszego (acz w moim qypadku nieoficjalnego), a więc wgraj 5.1.1, ale niebrandowany (nie dla operatora).
  • 0

#14 OFFLINE Jakub

Jakub

    Nowicjusz

  • Reputacja: 161
  • 1109 postów
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Operator:Inny

Napisano 10 lipiec 2017 - 15:38


W 4.4 SystemUI działa słabo. Jak ma być płynnie to 4.2 lub 4.3. Jeśli nie to jak pisał ch3mn3y 5.1
  • 0

#15 OFFLINE freszux1

freszux1

    Zaczyna się uczyć

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 24 postów
  • Skąd:Kujawko-Pomorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Lollipop (5.1.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 10 lipiec 2017 - 15:39

Wg mnie na Z Ultra (większa Z1) najlepiej działa 4.4, ale w sumoe na tak małym telefonie wgrałbym coś nowszego (acz w moim qypadku nieoficjalnego), a więc wgraj 5.1.1, ale niebrandowany (nie dla operatora).

A konkretnie, rozumiem że nie od operatora ale na tej liście są same brandowane. https://www.xperiasi.../246-xperia-z1/


  • 0

#16 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2086
  • 20928 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 10 lipiec 2017 - 15:44

Ten jest najnowszy niebrandowany (na Niemcy):

Download

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.


  • 0

#17 OFFLINE freszux1

freszux1

    Zaczyna się uczyć

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 24 postów
  • Skąd:Kujawko-Pomorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Lollipop (5.1.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 10 lipiec 2017 - 15:45

Ten jest najnowszy niebrandowany (na Niemcy):

Download

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

A będę miał język polski?? Tylko o to mi chodzi. 
A tak btw to sorry że tak truję tyłek ale chce wszystko zrobić dowiedzieć się żeby działało jak należy 


  • 0

#18 OFFLINE Jakub

Jakub

    Nowicjusz

  • Reputacja: 161
  • 1109 postów
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Operator:Inny

Napisano 10 lipiec 2017 - 16:26

Każdy ma język polski
  • 0

#19 OFFLINE freszux1

freszux1

    Zaczyna się uczyć

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 24 postów
  • Skąd:Kujawko-Pomorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Lollipop (5.1.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 10 lipiec 2017 - 16:57

Wziąłem ten bo kiedy chciałem pobrać ten niebrandowany wyskoczyło mi na Mega że nie mam już transferu a nie chciałem robić konta. 
https://www.xperiasi...a1216-play-pl/ 


  • 0

#20 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2086
  • 20928 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 10 lipiec 2017 - 17:04

To jest chyba wina konta, z którego pobierasz. Ogólnie trzeba pobrać te "jednolinkowe" softy i wrzucić jeszcze gdzieś (np. AFH).

 

Ale ja to zrobię najwcześniej dopiero jak wrócę na studia (okolice końca września), bo tam mam lepszy internet.


  • 0







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ekran, wyświetlacz, Xperia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


XperiaSite.pl jest nieoficjalnym i niezależnym serwisem poświęconym smartfonom z serii Sony Xperia. Wszystkie znaki towarowe, nazwy firm oraz logotypy wymienione na stronie należą do ich właścicieli.Strona ma charakter informacyjny.