Skocz do zawartości

Forum XperiaSite.pl używa ciasteczek (cookies). Przeczytaj naszą Polityka prywatności i plików cookies by dowiedzieć się więcej. Kliknięcie w przycisk obok wyłączy to okno.    Zgadzam się na ciastka
  • Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja



Zdjęcie

Nie mogę powrócić do stock roma

mogę powrócić stock roma

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE zszpiegz

zszpiegz

    Nowicjusz

  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Telefon:Xperia Z
  • Android:Nie podano
  • Operator:Orange

Napisano 30 sierpień 2017 - 13:20

Witam.

Mam problem z downgradem systemu. Otóż wcześniej miałem zainstalowany LineageOS (android 7.1.2), później jeszcze jakieś ale każdy miał błędy więc postanowiłem wrócić do stockowego 5.1.1.

W tym problem, że wgrywam system flashtoolem, wszystko przebiega pomyślnie do samego końca, a tel się nie uruchamia.

Wygląda to tak, że pokazuje się logo Sony i nadal nic, czarny ekran i tak w nieskończoność.

Ponowne wgranie TWRP i systemów spakowanych w .zip wchodzi w grę, jednak chciałbym powrócić do tego stockowego.

Jakieś pomysły?

PS. ściągałem kilka stockowych romów i z każdym jest tak samo.


Użytkownik zszpiegz edytował ten post 30 sierpień 2017 - 13:20

  • 0

#2 ONLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2032
  • 20188 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 30 sierpień 2017 - 14:13

Wipe zaznaczałeś?

 

Może pomyśl o stocku prerooted? On jest w formie paczki .zip z Rootem i DualRecovery.


  • 0

#3 OFFLINE zszpiegz

zszpiegz

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Telefon:Xperia Z
  • Android:Nie podano
  • Operator:Orange

Napisano 30 sierpień 2017 - 17:07

Za każdym razem robie advanced wipe czyli dalvik, system, data itd.

Ogólnie dziwna sprawa, zainstalowałem również 5.1.1 pre-rooted stąd https://www.xperiasi...ce5-prerooted/ i ta sama sytuacja, system nie odpala. Teraz puściłem jakąś modyfikację 7.1.2 i odpala bez problemu.

O co może chodzić? W ostateczności mogę zostać przy Android 7, ale musi to być bardziej dopracowany Rom, znacie taki?

Np. LineageOS strasznie grzał mi procek, po 30s odpalonego filmu tel był tak gorący że mulił niemiłosiernie, xenonHD z kolei po każdym uruchomieniu wywalal blad ze nie ma sim, stryflex jakies bugi - czasami sie nie dalo odblokowac, no już nie wiem co mam zainstalować skoro nie mogę wrócić do stockowego :/

Jeszcze zaraz spróbuję Xflasherem ale nie sądzę żeby to coś pomogło.

 

//edit

Wgralem rom xflasherem i bez zmian.


Użytkownik zszpiegz edytował ten post 30 sierpień 2017 - 17:33

  • 0

#4 ONLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2032
  • 20188 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 30 sierpień 2017 - 19:09

Advanced Wipe, czyli poprzez Reocvery, czy masz na myśli to we Flashtoolu? Niby to samo, ale jednak lepiej wgrać cały soft, dla pewności.

 

Co do reszty to dziwne...

Musi być 7.1? Wydaje mi się, że 6.0 są bardziej dopracowane dla Zetki, a i tak są nowsze niż ostatni dostępny stock.

 

Wydaje mi się, że stock kernel ma problemy z Recovery. A przynajmniej u części modeli (na Z Ultrze bootuje, na ZR i Z2 nie).

Trzeba by je usunąć, aby sprawdzić, czy przejdzie dalej. Jak Flashtool sobie z tym nie radzi, to fastbootem komendą fastboot format recovery (albo erase zamiast format).


  • 0

#5 OFFLINE zszpiegz

zszpiegz

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Telefon:Xperia Z
  • Android:Nie podano
  • Operator:Orange

Napisano 31 sierpień 2017 - 08:32

Robiłem przez recovery, a potem od razu wgrywałem system.

Faktycznie problem był z nadpisaniem kernela. Udało mi się to rozwiązać w ten sposób, że najpierw zainstalowałem stock rom za pomocą flashtoola, a potem użyłem kernela z systemu ressurection remix i wgrałem go przez fastboot. Tel już się odpala i mam andka 5.1.1.

 

Dzięki wielkie za pomoc

Pozdrawiam


  • 0

#6 ONLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2032
  • 20188 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 31 sierpień 2017 - 08:43

Stock odpala Ci na kernelu z RR?


  • 0

#7 OFFLINE zszpiegz

zszpiegz

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Telefon:Xperia Z
  • Android:Nie podano
  • Operator:Orange

Napisano 31 sierpień 2017 - 08:55

Tak, tylko chyba zbyt szybko się zacząłem cieszyć bo od 15min stoi na logo Orange :D


  • 0

#8 ONLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2032
  • 20188 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 31 sierpień 2017 - 09:30

No właśnie. Stock nie włączy się na kernelu nie bazującym na stocku.

 

Wgraj ten kernel:

Download

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

I wtedy spróbuj włączyć.


  • 0

#9 OFFLINE zszpiegz

zszpiegz

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Telefon:Xperia Z
  • Android:Nie podano
  • Operator:Orange

Napisano 31 sierpień 2017 - 09:39

Niestety nie dochodzi nawet do momentu gdzie jest logo Orange.


  • 0

#10 ONLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2032
  • 20188 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 31 sierpień 2017 - 10:13

Bo to kernel dla stocka...

 

Dziwne. Jedyny pomysł, to jakiś nieoficjalny 6.0.1. Powinny być stabiniejsze od 7.1, a jednak są nowe i nieoficjalne.


  • 0

#11 OFFLINE zszpiegz

zszpiegz

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Telefon:Xperia Z
  • Android:Nie podano
  • Operator:Orange

Napisano 31 sierpień 2017 - 10:49

Polecisz cos?

Żeby to w miarę bez blędów było bo te co testowałem to masakra... nie da się korzystać z tel.


  • 0

#12 ONLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2032
  • 20188 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 31 sierpień 2017 - 11:07

Nigdy (na żadnym urządzeniu) nie miałem problemów z Resurrection Remix, więc może ten spróbuj?

Download

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

Do tego możesz dodać Airless kernel, który zawsze powinien być lepszy od srockowego (a przynajmniej daje większe pole do popisu).

 

Ale z tego co czytam, to XenonHD 7.1.2 i RR 7.1.2 nie mają problemów, nawet w ich tematach jest "lżej" niż w tym od LineageOS. Może je spróbujesz? Chyba, że już testowałeś.

 

Albo jak chcesz wygląd Sony, to jest StryFlex bazujący na CM13 (6.0.1) i XOSP-N (7.1.2).


  • 0

#13 OFFLINE zszpiegz

zszpiegz

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 8 postów
  • Telefon:Xperia Z
  • Android:Nie podano
  • Operator:Orange

Napisano 31 sierpień 2017 - 11:14

Ressurection Remix (android 7.1.2 i 5.1.1) łapały u mnie bootloopa.

StryFlex miałem do wczoraj, szwankował mi dotyk, czasami nie dało się odblokować, wystarczyło podłączyć pod ładowarkę i jak ręką odjął (wina na pewno softu bo na innych tego nie ma).

XenonHD po każdorazowym uruchomieniu tel nie wykrywał mi karty sim i trzeba było robić hard reset.

Sprobuje ten co mi podesłałeś ale ogólnie u mnie z RR jest problem.

 

//edit

O dziwo ta wersja normalnie działa, póki co nie zauważyłem żadnych mankamentów.

Dzięki, mam nadzieję, że nie będzie już przeinstalowywania romów :)

 

Pozdro


Użytkownik zszpiegz edytował ten post 31 sierpień 2017 - 12:09

  • 0

#14 OFFLINE Jagusio

Jagusio

    Androidowy Śmieszek xd

  • Reputacja: 88
  • 1150 postów
  • Skąd:Głogów
  • Telefon:Inny
  • Android:Nougat (7.1.2)
  • Rom:MIUI 9
  • Kernel:Stock
  • Operator:Play

Napisano 31 sierpień 2017 - 12:09

jaki problem ?


  • 0

#15 ONLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2032
  • 20188 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 31 sierpień 2017 - 15:20

@up

Właśnie nie ma jakiegoś głównego problemu. Po prostu bootloop (animacja lub logo kernela) na stocku...

 

@zszpiegz

No i fajno. Sprawdź jeszcze tego kernela, to może (po odpowiednim ustawieniu) zacznie działać jeszcze lepiej.


  • 0

#16 OFFLINE mopide

mopide

    Zapalony Xperianin

  • Reputacja: 9
  • 142 postów
  • Skąd:Wrocław i okolice :)
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Rom:różne już się próbowało
  • Kernel:j.w. :)
  • Operator:Nju-Mobile

Napisano 04 grudzień 2018 - 10:49

W takim wypadku pomaga wgranie starego stocka najpierw, np. na Android 4.2.2 albo starszy - sprawdzone. Miałem ten sam problem jak chciałem wrócić z customa do stock
  • 0

#17 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1181
  • 10022 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:HyPDragon OS
  • Kernel:iDragon 3GHz+ by iosEm3a
  • Operator:Play

Napisano 04 grudzień 2018 - 16:42

Pomaga także wipe data z poziomu twrp. Nie w opcjach dalvik, system itd a po prostu wipe i format data czy jakoś tak
To powinno załatwić sprawę.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
  • 0







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: mogę, powrócić, stock, roma

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


XperiaSite.pl jest nieoficjalnym i niezależnym serwisem poświęconym smartfonom z serii Sony Xperia. Wszystkie znaki towarowe, nazwy firm oraz logotypy wymienione na stronie należą do ich właścicieli.Strona ma charakter informacyjny.