Skocz do zawartości

Forum XperiaSite.pl używa ciasteczek (cookies). Przeczytaj naszą Polityka prywatności i plików cookies by dowiedzieć się więcej. Kliknięcie w przycisk obok wyłączy to okno.    Zgadzam się na ciastka
  • Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja



Zdjęcie

Totalnie ucegliłem telefon przez TWRP

totalnie ucegliłem telefon przez twrp

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE Swierk

Swierk

    Niejedno już umie

  • Reputacja: 2
  • 70 postów

Napisano 01 listopad 2018 - 22:00

Chciałem zrobić idealną kopię wszystkiego z jednej Xperii Z5 na drugą bo jeden tutaj napisał że można przenosić backup TWRP między identycznymi modelami telefonów. Przed przywróceniem na docelowym telefonie była dokładnie taka sama wersja androida flashowana z tego samego pliku ftf oraz dokładnie taki sam Kernel nie stock'owy. Więc tak zrobiłem - w restore backup w TWRP wybrałem wszystkie pozycje łącznie z TA restore i innymi - zaznaczyłem wszystko do przywrócenia.
Efekt jest taki że telefon przy próbie włączenia świeci diodą na czerwono, ciągłe światło i czarny ekran. Przy podłączeniu ładowarki mruga na czerwono co 3 sekundy, nie ładuje i też czarny ekran. Po podłączeniu do flashtool'a żadnej reakcji. Przy próbie podłączenia w trybie flashmode lub fastboot mode też żadnej reakcji.
Xperia companion tak samo nawet w trybie wykrywania urządzenia kiedy nie jest rozpoznawane.
Czy Ucegliłem tak że nie jest możliwe software'owo naprawić??

Wysłane z Xperia Z5, stock rom 7.1.1, 32.4.A.1.54, Magisk 17.1
  • 0

#2 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1181
  • 10025 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:HyPDragon OS
  • Kernel:iDragon 3GHz+ by iosEm3a
  • Operator:Play

Napisano 02 listopad 2018 - 15:37

Prawdopodobnie ulegliłeś. Nie przywracasz kopii TA, EFS itp na inny telefon. Każdy egzemplarz ma swój numer seryjny i klucze (TA) działają tylko na nim. Przywracasz tylko boot(kernel), recovery, system, data. Więcej nie trzeba. W ogóle zanim zaczniesz przywracanie systemu robisz wipe system, cache, dalvik cache, data.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#3 OFFLINE Swierk

Swierk

    Niejedno już umie

  • Autor tematu
  • Reputacja: 2
  • 70 postów

Napisano 02 listopad 2018 - 22:19

Prawdopodobnie ulegliłeś. Nie przywracasz kopii TA, EFS itp na inny telefon. Każdy egzemplarz ma swój numer seryjny i klucze (TA) działają tylko na nim. Przywracasz tylko boot(kernel), recovery, system, data. Więcej nie trzeba. W ogóle zanim zaczniesz przywracanie systemu robisz wipe system, cache, dalvik cache, data.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Dobra, teraz to wiem... Znajdzie się ktoś mądry kto mi powie czy można coś z tym zrobić??

Wysłane z Xperia Z5, stock rom 7.1.1, 32.4.A.1.54, Magisk 17.1
  • 0

#4 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1181
  • 10025 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:HyPDragon OS
  • Kernel:iDragon 3GHz+ by iosEm3a
  • Operator:Play

Napisano 03 listopad 2018 - 04:43

Wyłączyć telefon i próbować ratować flashtoolem.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#5 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2032
  • 20208 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 03 listopad 2018 - 21:30

Nie wydaje mi się. Nigdy nie słyszałem o sposobie, aby przywrócić takie urządzenie do działania.

 

A w Menedżerze Urządzeń, po podłączeniu, całkowicie nic nowe nie wykrywa? Nawet się nie odświeża lista (znak, ze nowe urządzenie zostało znalezione lub odłączone)?


  • 0

#6 OFFLINE Swierk

Swierk

    Niejedno już umie

  • Autor tematu
  • Reputacja: 2
  • 70 postów

Napisano 09 listopad 2018 - 21:28

Nie wydaje mi się. Nigdy nie słyszałem o sposobie, aby przywrócić takie urządzenie do działania.

A w Menedżerze Urządzeń, po podłączeniu, całkowicie nic nowe nie wykrywa? Nawet się nie odświeża lista (znak, ze nowe urządzenie zostało znalezione lub odłączone)?

Nic. Żadnej reakcji na PC. Tak samo próba podłączenia z volume + lub -

Jedyna reakcja na telefonie to dioda Led na czerwono.

Oficjalny serwis sony (w-support) coś by zrobił software'owo? Czy też nie?

Wysłane z Xperia Z5, stock rom 7.1.1, 32.4.A.1.54, Magisk 17.1
  • 0

#7 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2032
  • 20208 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 09 listopad 2018 - 21:36

Serwis może poradzić. Jednak, czy to problem po stronie oprogramowania to nie mam 100% pewności.


  • 0

#8 OFFLINE Swierk

Swierk

    Niejedno już umie

  • Autor tematu
  • Reputacja: 2
  • 70 postów

Napisano 14 listopad 2018 - 14:06

Serwis może poradzić. Jednak, czy to problem po stronie oprogramowania to nie mam 100% pewności.

No jak nie po stronie oprogramowania jak wszystko smigało? A software'owo chyba telefonów Sony nie da się zepsuć fizycznie? To nie samsung'owy Knox

BTW, co ma serwis czego zwykły użytkownik może nie mieć (flashtool)?

Wysłane z Xperia Z5, stock rom 7.1.1, 32.4.A.1.54, Magisk 17.1
  • 0

#9 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1181
  • 10025 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:HyPDragon OS
  • Kernel:iDragon 3GHz+ by iosEm3a
  • Operator:Play

Napisano 14 listopad 2018 - 14:44

Mają tak zwanego BOX'a. Tam mogą trupa ożywić nawet ;p. No i tak, jest szansa popsuć softem ale hmm... Chyba to dla mnie za trudne.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#10 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2032
  • 20208 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 14 listopad 2018 - 14:48

Box. W sumie to też można kupić, ale nie jest tanie.

 

Software'owo nie powinno się dać, acz nie jest to niemożliwe - można uwalić bootloader, aczkolwiek teraz jest to o wiele trudniejsze niż w modelach do tak 2012 roku.


  • 0

#11 OFFLINE Swierk

Swierk

    Niejedno już umie

  • Autor tematu
  • Reputacja: 2
  • 70 postów

Napisano 14 listopad 2018 - 20:46

Box. W sumie to też można kupić, ale nie jest tanie.

Software'owo nie powinno się dać, acz nie jest to niemożliwe - można uwalić bootloader, aczkolwiek teraz jest to o wiele trudniejsze niż w modelach do tak 2012 roku.

No a dziś rozmawiałem z takim "Pro serwisem" i koleś mówił że to zrobi programem. Ja mówię że flashtool'em już próbowałem a on że nie flashtool tylko jakiś "płatny". Hmmm????

Wysłane z Xperia Z5, stock rom 7.1.1, 32.4.A.1.54, Magisk 17.1
  • 0

#12 OFFLINE ch3mn3y

ch3mn3y

    (o_O) Jaola Tymon (O_o)

  • Reputacja: 2032
  • 20208 postów
  • Skąd:Województwa Nadmorskie
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:CarbonRom (cr-7.0)
  • Kernel:RZKernel (3.0)
  • Operator:Rebtel

Napisano 14 listopad 2018 - 20:51

SeTool pewnie. Acz to chyba bez Boxa nie da zbyt wiele. Jest (był?) płatny Octopus, który na wiele pozwalał (w sumie był to chyba Box online, czy coś podobnego).


  • 0







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: totalnie, ucegliłem, telefon, przez, twrp

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


XperiaSite.pl jest nieoficjalnym i niezależnym serwisem poświęconym smartfonom z serii Sony Xperia. Wszystkie znaki towarowe, nazwy firm oraz logotypy wymienione na stronie należą do ich właścicieli.Strona ma charakter informacyjny.