Skocz do zawartości

Forum XperiaSite.pl używa ciasteczek (cookies). Przeczytaj naszą Polityka prywatności i plików cookies by dowiedzieć się więcej. Kliknięcie w przycisk obok wyłączy to okno.    Zgadzam się na ciastka
  • Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja



Zdjęcie

Xperia Z1 - SIM po zalaniu nie działa

nie działa sim xperia z1 zalanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE Pawwek

Pawwek

    Coś tam skrobnął

  • Reputacja: 0
  • 17 postów
  • Skąd:Szczecin
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Lollipop (5.1.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Plush

Napisano 13 styczeń 2019 - 13:40

Witam ponownie, z następnym problemem mojej nieszczęsnej Z1. Zacznijmy od tego, że telefon wpadł mi do wody, oczywiście wszystkie zaślepki dociśnięte, przynajmniej mi się tak wydawało. Spędził tam maksymalnie 30 sekund, po czym rozkręciłem go, poodłączałem wszystko, i dałem mu kilka dni w ryżu na wysuszenie się. Po tych kilku dniach, włączyłem, aby sprawdzić czy działa - o dziwo tak, jedynie plamki na wyświetlaczu, więc dałem mu jeszcze tydzień na "dojście do siebie". Owszem, plamki zniknęły, a telefon jest na pierwszy rzut oka w nienagannym stanie. No właśnie, na pierwszy rzut oka... sim nie działa. Czytałem, chyba nawet tutaj na forum, że jakimś cudem zmiana romu może pomóc (Mam AOSP 9.0), ale wolę zapytać o pomoc. Slot czyściutki, nie ma nic oderwanego, co prawda kosztuje 3,50 na allegro, ale Z1-ka nie jest moim głównym telefonem, raczej tylko do testowania androida, więc nie jest to priotytetem. Może potraktować go alkoholem, może zmienić rom, a może jeszcze macie jakieś sugestie? Z góry dzięki za info, pozdrawiam.


  • 0

#2 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1199
  • 10115 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:HyPDragon OS
  • Kernel:iDragon 3GHz+ by iosEm3a
  • Operator:Play

Napisano 13 styczeń 2019 - 17:07

Może właśnie sprawdzić to się dowiesz? Odpowiedziałeś sobie w temacie ale nie chcesz tego zrobić :)).

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#3 ONLINE juggler

juggler

    Administrator

  • Reputacja: 633
  • 5288 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Telefon:Xperia XZ Premium Dual
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:47.2.A.2.33
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 13 styczeń 2019 - 21:34

Zawsze bawi mnie wiara ludzi w magiczne działanie ryżu :)

 

Ryż owszem pochłania wilgoć i dużo pomaga, ale niczego nie naprawia. Jeżeli ciecz dostała się do elektroniki, która była zasilana, to można i rok w tym ryżu trzymać. Skutki zalania mogą się ukazać po dłuższym czasie, telefon może działać poprawnie, a korozja będzie postępować. Wszelkie suszenia to są bajki. Po zalaniu telefon należy rozebrać, jeżeli jest potrzeba przeczyścić, zregenerować połączenia, styki, złącza. Zdaje sobie sprawę z tego, że to kosztuje, ale tylko takie działanie ma sens, gdy zależy komuś jeszcze na urządzeniu.

 

Autorze, nie działa Ci SIM - bardzo częsty objaw... po zalaniu :) Szlak trafia modem/układ który za to odpowiada. Możesz kombinować i wgrywać na własną rękę oprogramowania, ale nie wróżę sukcesu. Możesz zanieść do DOBREGO serwisu, ale będzie to kosztowało tyle, że nie wiem czy nie lepiej kupić nową sztukę w przypadku tego modelu. Możesz też rozebrać telefon na własną rękę,kupić np. myjkę ultradzwiekową i wykąpać płytę, uprzednio zabezpieczając mikrofony, a potem przynajmniej odświeżyć połaczenia hot airem. Generalnie jak nie masz sprzętu, to... się nie opłaca :) Chyba, że lubisz/chciałbyś spróbować z ciekawości takich zabiegów. 


  • 0

#4 OFFLINE Pawwek

Pawwek

    Coś tam skrobnął

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 17 postów
  • Skąd:Szczecin
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Lollipop (5.1.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Plush

Napisano 15 styczeń 2019 - 18:30

Czyli tak - mam rozumieć, że telefonu samodzielną wymianą złącza, która, według filmikowców i internetu jest banalnie prosta, nie da się "uratować"? Nie widzę sensu aby jakoś szczególnie inwestować w Z1, jednakże wymiana złącza, które jest, można tak umownie nazwać "wpinane" było jedyną wchodzącą w grę opcją.

 

Edit 1

Kolejna rzecz, która mnie zdziwiła. Dziś wgrałem pierwszy inny rom, i o dziwo przy wkładaniu i wyciąganiu karty ją wykrywa, telefon się resetuje, jest normalny komunikat, że karta została zainstalowana, jednakże po włączeniu "No sim card". Coś szczególnego to oznacza, w sensie czy jest możliwość domowego ratunku, jak np. wymiana złącza jak wyżej?

 

Edit 2

Imei, to same zera, o ile w samsungu było to tragiczne w skutkach, to w Xperiach jak to wygląda?

 

Edit 3

Dodam jeszcze, że mam odblokowany bootloader.


Użytkownik Pawwek edytował ten post 15 styczeń 2019 - 19:01

  • 0

#5 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1199
  • 10115 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:HyPDragon OS
  • Kernel:iDragon 3GHz+ by iosEm3a
  • Operator:Play

Napisano 15 styczeń 2019 - 22:45

Przy kombinacjach z romami straciłeś imei. Zapewne wgrałeś niższą wersję androida na starsza z poziomu twrp co było błędem. Downgrade w taki sposób może skończyć się źle. Wyjątkiem są (choć nie zawsze) paczki stock (czyli oficjalny soft) flashable (czyli do wgrania przez twrp). Przy robieniu downgrade w TWRP najlepiej zrobić (przed wgraniem romu, więc lepiej miej go na karcie pamięci) wipe data ale to data po prawo a nie to z opcji (system, dalvik cache, cache etc.). Po tym wipe możesz zrobić dopiero wipe data, cache, dalvik cache i system. Wgrywasz paczkę z romem i w teorii elegancko.

Co możesz teraz zrobić?
1. Ostatni soft/custom stock z tym samym numerkiem kompilacji, na którym zauważyłeś brak imei, bądź z którego robiłeś przesiadke na inny i dopiero wtedy padł imei. Jeżeli nie pamiętasz jaki to był to nie kombinuj za mocno. Przeczytaj drugą opcję na której sam doszedłem do ładu przy downgrade 4.4.4 na 4.2.2
2. Wgraj najstarszy soft 4.2.2 jaki znajdziesz bądź którykolwiek z 4.2.2 (nieważne na jaki region, czy brandowany ale najlepiej coś na Europę i jej kraje). Użyj flashtoola w wersji 0.9.18.6 i pod wipe zaznacz wszystkie możliwe opcje a do tego reset customization i to drugie (nie pamiętam jak się nazywało - pod exclude nic nie ruszaj). Prawdopodobnie do tego użyjesz softu z końcówką 257 albo 518/534 i preferuję 534. Podaję w spoilerze listę softów dla Z1 jakie kiedykolwiek były dostępne/niedostępne ale certyfikowane.

Spoiler:


14.1.G.1.493
14.1.G.1.510
14.1.G.1.518
14.1.G.1.526
14.1.G.1.531
14.1.G.1.534
14.1.G.2.257
14.1.G.2.259


4.3
14.2.A.0.290
14.2.A.1.114
14.2.A.1.124
14.2.A.1.136
14.2.A.1.142
14.2.A.1.144


4.4.2
​14.3.A.0.681
14.3.A.0.756
14.3.A.0.757
14.3.A.0.761
14.3.A.0.769


4.4.4
14.4.A.0.108
14.4.A.0.118
14.4.A.0.133
14.4.A.0.155
14.4.A.0.157


5.0.2
14.5.A.0.242
14.5.A.0.270
14.5.A.0.283


5.1.1
14.6.A.0.368
14.6.A.1.216
14.6.A.1.236


Także mam nadzieję, że to pomoże ;p

Użytkownik Mojzesz edytował ten post 15 styczeń 2019 - 22:47

  • 0

#6 OFFLINE Pawwek

Pawwek

    Coś tam skrobnął

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 17 postów
  • Skąd:Szczecin
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Lollipop (5.1.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Plush

Napisano 15 styczeń 2019 - 23:39

No właśnie... z Pie przeskoczyłem od razu na 4.2.2 (14.1.G.1.518) , i teraz problem. Dzięki, spróbuję, i dam znać.

 

Edit 1

Wyjaśniając - wgrałem z poziomu Flashtoola 4.2.2, a wcześniej był customowy pie. Wtedy chyba zniknął imei.

 

Edit 2

Chyba się poddam... wciąż same zera...


Użytkownik Pawwek edytował ten post 16 styczeń 2019 - 00:34

  • 0

#7 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1199
  • 10115 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:HyPDragon OS
  • Kernel:iDragon 3GHz+ by iosEm3a
  • Operator:Play

Napisano 16 styczeń 2019 - 10:10

Próbuj różnych wersji androida skoro nie wyszło.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#8 OFFLINE Pawwek

Pawwek

    Coś tam skrobnął

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 17 postów
  • Skąd:Szczecin
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Lollipop (5.1.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Plush

Napisano 20 styczeń 2019 - 17:07

Ręce opadają, IMEI jest, ale nadal brak sim... Oczywiście, wykrywana przez telefon, ale po ponownym uruchomieniu (od komunikatu po włożeniu karty) zachowuje się jakby karty nie było...

 


  • 0

#9 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1199
  • 10115 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:HyPDragon OS
  • Kernel:iDragon 3GHz+ by iosEm3a
  • Operator:Play

Napisano 20 styczeń 2019 - 17:58

No to cóż. Slot do wymiany?

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#10 OFFLINE Pawwek

Pawwek

    Coś tam skrobnął

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 17 postów
  • Skąd:Szczecin
  • Telefon:Xperia Z1
  • Android:Lollipop (5.1.1)
  • Rom:stock
  • Kernel:stock
  • Operator:Plush

Napisano 20 styczeń 2019 - 19:27

No to cóż. Slot do wymiany?

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Hmm... czyli jednak. Dobra, dzięki bardzo! Zamówię w tym tygodniu i dam znać.


  • 0

#11 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1199
  • 10115 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:HyPDragon OS
  • Kernel:iDragon 3GHz+ by iosEm3a
  • Operator:Play

Napisano 20 styczeń 2019 - 22:00

MP bo skoro imei jest s na stocku nie czyta karty sim (jedynie restart podczas włożenia/wyjęcia sim), to chyba innej opcji nie ma.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#12 ONLINE juggler

juggler

    Administrator

  • Reputacja: 633
  • 5288 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Telefon:Xperia XZ Premium Dual
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:47.2.A.2.33
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 29 styczeń 2019 - 18:33

Czyli tak - mam rozumieć, że telefonu samodzielną wymianą złącza, która, według filmikowców i internetu jest banalnie prosta, nie da się "uratować"?

Tego nie napisałem :) Chodziło mi o to, że z zalańcami zawsze jest loteria. Może być tak, że wymienisz i będzie wszystko działać jak należy. Ale z doświadczenia wiem, że niektórzy inwestują, a np. za 3 miesiące telefon pada całkowicie. Opisałem, co by trzeba było zrobić, aby ryzyko było jak najmniejsze.


  • 0







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: nie działa sim, xperia, z1, zalanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


XperiaSite.pl jest nieoficjalnym i niezależnym serwisem poświęconym smartfonom z serii Sony Xperia. Wszystkie znaki towarowe, nazwy firm oraz logotypy wymienione na stronie należą do ich właścicieli.Strona ma charakter informacyjny.