Skocz do zawartości

Forum XperiaSite.pl używa ciasteczek (cookies). Przeczytaj naszą Polityka prywatności i plików cookies by dowiedzieć się więcej. Kliknięcie w przycisk obok wyłączy to okno.    Zgadzam się na ciastka
  • Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja



Zdjęcie

migotanie podczas uruchamiania

#problem #uruchamianie

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE xperia01010

xperia01010

    Nowicjusz

  • Reputacja: 0
  • 4 postów
  • Telefon:Xperia XA
  • Android:Nougat (7.0)
  • Kernel:stock
  • Operator:Plus

Napisano 18 luty 2019 - 23:35

Podczas uruchamiania telefonu pojawia się migotanie pasków oraz napisu SONY na ekranie (załącznik). Telefon nie może się uruchomić, trzeba wciskać ponownie kilka razy przycisk zasilania aż do momentu kiedy trafi się, że się włączy (zazwyczaj jest to 4-5 razy). Nie wyłącza się podczas codziennego użytkowania, ani nie występują inne problemy. Planuję sprzedać ten telefon więc do serwisu nie opłaca się go oddawać, a warto wiedzieć co z nim jest, aby ewentualny kupujący nie był rozczarowany. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Załączony plik  52313906_557303951415879_7682007054273216512_n.jpg   85,11 KB   5 Ilość pobrań.


  • 0

#2 ONLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1252
  • 10407 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Rom:Android R Developer Preview 2
  • Kernel:Stock
  • Operator:Play

Napisano 19 luty 2019 - 14:27

Pewnie wyświetlacz nie styka dobrze.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#3 OFFLINE xperia01010

xperia01010

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 4 postów
  • Telefon:Xperia XA
  • Android:Nougat (7.0)
  • Kernel:stock
  • Operator:Plus

Napisano 19 luty 2019 - 15:45

Pewnie wyświetlacz nie styka dobrze.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Tylko podczas uruchamiania telefonu?


  • 0

#4 ONLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1252
  • 10407 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Rom:Android R Developer Preview 2
  • Kernel:Stock
  • Operator:Play

Napisano 19 luty 2019 - 17:08

To też jest dziwne ślę nie wygląda mi to na uszkodzenie softu, choć może... Można zawsze to sprawdzić wgrywajac ponownie soft.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#5 OFFLINE xperia01010

xperia01010

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 4 postów
  • Telefon:Xperia XA
  • Android:Nougat (7.0)
  • Kernel:stock
  • Operator:Plus

Napisano 19 luty 2019 - 21:56

To też jest dziwne ślę nie wygląda mi to na uszkodzenie softu, choć może... Można zawsze to sprawdzić wgrywajac ponownie soft.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Dzięki za pomysł, spróbuje i dam znać.


  • 0

#6 OFFLINE juggler

juggler

    Administrator

  • Reputacja: 675
  • 5521 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Telefon:Xperia XZ Premium Dual
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:47.2.A.2.33
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 19 luty 2019 - 22:09

Może usterka jest widoczna tylko gdy na ekranie jest przewaga jednego koloru? 

 

Na początek pobierz to jeżeli nie ma tego na telefonie i uruchom:

Google Play

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

 

Przejdź do zakładki Testy Xperia, a następnie wybierz Wyświetlacz i Dalej. Po sprawdzaj przez kilka, kilkanaście sekund jak zachowuje się telefon na danych kolorach. Jeżeli tu jest ok, to istnieje duża szansa, że problem dotyczy oprogramowania, a nie podzespołów.


  • 0

#7 OFFLINE xperia01010

xperia01010

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 4 postów
  • Telefon:Xperia XA
  • Android:Nougat (7.0)
  • Kernel:stock
  • Operator:Plus

Napisano 20 luty 2019 - 17:24

Może usterka jest widoczna tylko gdy na ekranie jest przewaga jednego koloru? 

 

Na początek pobierz to jeżeli nie ma tego na telefonie i uruchom:

Google Play

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

 

Przejdź do zakładki Testy Xperia, a następnie wybierz Wyświetlacz i Dalej. Po sprawdzaj przez kilka, kilkanaście sekund jak zachowuje się telefon na danych kolorach. Jeżeli tu jest ok, to istnieje duża szansa, że problem dotyczy oprogramowania, a nie podzespołów.

W teście wszystko jest w porządku. Brać się za reinstall systemu? Masz może jakąś dobra instrukcję jak to zrobić? Edit: Naprawa oprogramownia poprzez Xperia Companion nie pomogła.


Użytkownik xperia01010 edytował ten post 20 luty 2019 - 18:25

  • 0

#8 OFFLINE juggler

juggler

    Administrator

  • Reputacja: 675
  • 5521 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Telefon:Xperia XZ Premium Dual
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:47.2.A.2.33
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 22 luty 2019 - 17:44

Jeżeli naprawa przez PC Companion nic nie pomogła, to raczej nie spodziewałbym się aby wgrywanie innego firmware'u coś dało. Stawiałbym na usterkę tego telefonu - wyświetlacza albo jakiegoś układu na płycie. Ale dla pewności możesz jeszcze wgrać inną wersję oprogramowania według tego:

Download

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.


  • 0

#9 OFFLINE Wladacid

Wladacid

    Nowicjusz

  • Reputacja: 0
  • 9 postów
  • Telefon:Inny

Napisano 24 marzec 2020 - 10:15

Możliwe że bezpiecznik od ekranu Ci się spalił jak w M4 wymieniłem bebechami tel bo jeden miał płytę drugi ekran to też ekran mi mignal i biały się zrobił. Czytałem o tym coś to wystarczy odpowiedni rezystor o oporze 0 ohm zmostkowac

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#10 OFFLINE juggler

juggler

    Administrator

  • Reputacja: 675
  • 5521 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Telefon:Xperia XZ Premium Dual
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:47.2.A.2.33
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 24 marzec 2020 - 20:01

Kolega autor od miesiąca nie pojawił się na forum, wiec pewnie już nie wróci :( Ale dzięki za odpowiedź @Wladacid,


  • 0

#11 OFFLINE Wladacid

Wladacid

    Nowicjusz

  • Reputacja: 0
  • 9 postów
  • Telefon:Inny

Napisano 27 marzec 2020 - 16:23

Tego nie wiedziałem, że go nie ma

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
  • 0



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


XperiaSite.pl jest nieoficjalnym i niezależnym serwisem poświęconym smartfonom z serii Sony Xperia. Wszystkie znaki towarowe, nazwy firm oraz logotypy wymienione na stronie należą do ich właścicieli.Strona ma charakter informacyjny.