Skocz do zawartości

Forum XperiaSite.pl używa ciasteczek (cookies). Przeczytaj naszą Polityka prywatności i plików cookies by dowiedzieć się więcej. Kliknięcie w przycisk obok wyłączy to okno.    Zgadzam się na ciastka
  • Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja



Zdjęcie

Instalacja Clean OS 7

instalacja clean

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE wampiros6

wampiros6

    Nowicjusz

  • Reputacja: 0
  • 7 postów
  • Telefon:Xperia E5
  • Android:Marshmallow (6.0)
  • Operator:Nju-Mobile

Napisano 01 sierpień 2019 - 00:16

Witam. Staram się zainstalować Clean OS 7, lecz mam trudności. pierwsza z nich to w twrp nie mogę wyczyścić cache bo "nie można odmontować '/cache' (device or resource busy) oraz zainstalować rom, bo paczki są w 7z a twrp czyta tylko zip. Gdy wypakowuje i pakuje na .zip to nie może zainstalować bo plik zip uszkodzony. Jak mam sobie poradzić z tymi problemami. Podeśle ktoś linka do twrp i boot by to wszystko sprawnie działało? Pozdrawiam

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.


  • 0

#2 OFFLINE DominQ

DominQ

    Uzależniony od forum

  • Reputacja: 61
  • 637 postów
  • Skąd:Kalisz
  • Telefon:Xperia XZ Premium
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:eXistenZ Pie v8.0.0
  • Kernel:4.4.148-+
  • Operator:T-Mobile

Napisano 01 sierpień 2019 - 09:37

jakiej wersji TWRP używasz? może spróbuj innej ta akruat może mieć problem z montowaniem partycji

 

Co do romu twórca jest polakiem i umieścił go również na forum zajrzyj tutaj może znajdziesz coś ciekawego

https://www.xperiasi...-rom-xperia-e5/

 

oraz bardziej obszerny temat na xda w którym może jeszcze jakieś lniki działają ;)

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.


  • 0

#3 OFFLINE wampiros6

wampiros6

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 7 postów
  • Telefon:Xperia E5
  • Android:Marshmallow (6.0)
  • Operator:Nju-Mobile

Napisano 01 sierpień 2019 - 10:21

jakiej wersji TWRP używasz? może spróbuj innej ta akruat może mieć problem z montowaniem partycji

 

Co do romu twórca jest polakiem i umieścił go również na forum zajrzyj tutaj może znajdziesz coś ciekawego

https://www.xperiasi...-rom-xperia-e5/

 

oraz bardziej obszerny temat na xda w którym może jeszcze jakieś lniki działają ;)

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.

twrp 3.0.2-1 by jemmini. Przeleciałem wszystkie strony i znalazłem twrp ale ma hasło. mam na myśli ten temat

Treść ukryta. Proszę Zaloguj się lub Zarejestruj by zobaczyć zawartość.


  • 0

#4 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1212
  • 10237 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Rom:Oxygen OS Android 10
  • Kernel:Stock
  • Operator:Plus

Napisano 01 sierpień 2019 - 11:43

Hasło? No musisz najpierw odszyfrować pamięć, żeby móc dokonać zmian  i wyczyścić cache itd. Wprowadzasz do twrp hasło takie jakie maszekranu blokady. Ewentualnie usuń hasło ekranu blokady i wtedy wejdź do twrp.


  • 0

#5 OFFLINE wampiros6

wampiros6

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 7 postów
  • Telefon:Xperia E5
  • Android:Marshmallow (6.0)
  • Operator:Nju-Mobile

Napisano 02 sierpień 2019 - 09:57

Hasło? No musisz najpierw odszyfrować pamięć, żeby móc dokonać zmian  i wyczyścić cache itd. Wprowadzasz do twrp hasło takie jakie maszekranu blokady. Ewentualnie usuń hasło ekranu blokady i wtedy wejdź do twrp.

Tyle że telefon był formatowany na oryginalnym romie i tam nie było żadnego hasła. Mogło to być hasło z poprzedniego systemu przed formatowaniem o ile takowe występowało?


  • 0

#6 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1212
  • 10237 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Rom:Oxygen OS Android 10
  • Kernel:Stock
  • Operator:Plus

Napisano 02 sierpień 2019 - 22:48

To może inaczej... Od razu przy wejściu w trwp pyta Cię o hasło, czy kiedy? Aby było szybciej (wróżę z fusów) to tak, może być to poprzednie hasło jeżeli obaj myślimy o tym samym (próbuj, nie zablokujesz w ten sposób nic a jedynie po 3 rqzach puści Cię dalej ale wtedy zrestartuj twrp). Jest jakiś problem (jeżeli hasło jest na początku) z właśnie szyfrowaniem. Blokada ekranu przyczynia się do tego a także jakieś inne blokady pamięci na hasło czy coś. Jeżeli to nie idzie to próbuj "password" albo "yes". Generalnie jak nie pomoże też to to można próbować wgrać soft od nowa z zaznaczonymi wszystkimi wipe (o ile flashtool "wybacz, mam mętlik" wspiera E5). Ewentualnie spróbuj innego twrp. Najlepszą opcją jest wejście w twrp i w wipe walniecie format data albo factory reset i wpisanie "yes". Wtedy licz się z tym, że na nowo trzeba będzie wgrać system. Zazwyczaj taka opcja usuwa jakieś niedociągnięcia i hasła pamięciowe z telefonu (przynajmniej na moim OnePlus tak jest i wbrew pozorom nie jest to fajne).

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#7 OFFLINE wampiros6

wampiros6

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 7 postów
  • Telefon:Xperia E5
  • Android:Marshmallow (6.0)
  • Operator:Nju-Mobile

Napisano 03 sierpień 2019 - 08:06

To może inaczej... Od razu przy wejściu w trwp pyta Cię o hasło, czy kiedy? Aby było szybciej (wróżę z fusów) to tak, może być to poprzednie hasło jeżeli obaj myślimy o tym samym (próbuj, nie zablokujesz w ten sposób nic a jedynie po 3 rqzach puści Cię dalej ale wtedy zrestartuj twrp). Jest jakiś problem (jeżeli hasło jest na początku) z właśnie szyfrowaniem. Blokada ekranu przyczynia się do tego a także jakieś inne blokady pamięci na hasło czy coś. Jeżeli to nie idzie to próbuj "password" albo "yes". Generalnie jak nie pomoże też to to można próbować wgrać soft od nowa z zaznaczonymi wszystkimi wipe (o ile flashtool "wybacz, mam mętlik" wspiera E5). Ewentualnie spróbuj innego twrp. Najlepszą opcją jest wejście w twrp i w wipe walniecie format data albo factory reset i wpisanie "yes". Wtedy licz się z tym, że na nowo trzeba będzie wgrać system. Zazwyczaj taka opcja usuwa jakieś niedociągnięcia i hasła pamięciowe z telefonu (przynajmniej na moim OnePlus tak jest i wbrew pozorom nie jest to fajne).

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Dobra, z hasłem poradziłem sobie lecz dalej mam ten nieszczęsny problem z wyczyszczeniem cache. Wszystko inne da rade wyczyścić ale cache nie chce ruszyć.Mam komunikat Failed to unmount '/cache' [...] Unable to wipe /cache. Przeleciałem całe xda i nic nie znalazłem albo przeoczyłem

#edit

Poradziłem sobie z problemem. Kwestia jest taka że po zainstalowaniu RC_8.5_MAREK10747.7z nie mogę wejść w sklep play. usługi google zostają zatrzymane. Spróbuje z cleanos go i zobaczę co będzie

#edit2

zainstalowałem cleanos go i podczas konfiguracji mi się pyta czy chcę przenieść dane. jak chcę pominąć to pokazuje to samo. Gdzie robię błąd ?


Użytkownik wampiros6 edytował ten post 03 sierpień 2019 - 10:14

  • 0

#8 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1212
  • 10237 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Rom:Oxygen OS Android 10
  • Kernel:Stock
  • Operator:Plus

Napisano 03 sierpień 2019 - 13:18

Po wgrani tego zainstaluj gappsy. Może krzaczy dlatego, bo jest problem z usługami google.


  • 0

#9 OFFLINE wampiros6

wampiros6

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 7 postów
  • Telefon:Xperia E5
  • Android:Marshmallow (6.0)
  • Operator:Nju-Mobile

Napisano 03 sierpień 2019 - 13:40

Po wgrani tego zainstaluj gappsy. Może krzaczy dlatego, bo jest problem z usługami google.

zainstalowane na androida 6.0 arm wersja pico i dalej gęga że go boli z usługami google. opcja konfiguracji przeszła teraz pomyślnie


  • 0

#10 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1212
  • 10237 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Rom:Oxygen OS Android 10
  • Kernel:Stock
  • Operator:Plus

Napisano 03 sierpień 2019 - 16:06

A to nie jest tak, że masz procesor 64 bitowy?


  • 0

#11 OFFLINE wampiros6

wampiros6

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 7 postów
  • Telefon:Xperia E5
  • Android:Marshmallow (6.0)
  • Operator:Nju-Mobile

Napisano 03 sierpień 2019 - 16:57

A to nie jest tak, że masz procesor 64 bitowy?

instalator wywali że miałbym arm64. instalowałem właśnie taki i nie zainstalowało i dało komunikat że moja wersja to arm. Spróbuje zainstalować oryginalnego softa. Pokopie trochę po forum i może się uda wrócić telefon do życia


  • 0

#12 OFFLINE DominQ

DominQ

    Uzależniony od forum

  • Reputacja: 61
  • 637 postów
  • Skąd:Kalisz
  • Telefon:Xperia XZ Premium
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:eXistenZ Pie v8.0.0
  • Kernel:4.4.148-+
  • Operator:T-Mobile

Napisano 03 sierpień 2019 - 17:24

instalator wywali że miałbym arm64. instalowałem właśnie taki i nie zainstalowało i dało komunikat że moja wersja to arm. Spróbuje zainstalować oryginalnego softa. Pokopie trochę po forum i może się uda wrócić telefon do życia

dużo rzeczy na e5 nie znajdziesz bo to procesor mediatek


  • 0

#13 OFFLINE wampiros6

wampiros6

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 7 postów
  • Telefon:Xperia E5
  • Android:Marshmallow (6.0)
  • Operator:Nju-Mobile

Napisano 03 sierpień 2019 - 18:00

dużo rzeczy na e5 nie znajdziesz bo to procesor mediatek

kopałem na xda i tutaj. Zobaczę czy przywrócę go do życia z oryginalnego stocka. Idzie jakoś potem wywalić cały ten aplikacyjny syf od sony ?


  • 0

#14 OFFLINE Mojzesz

Mojzesz

    Sensei

  • Reputacja: 1212
  • 10237 postów
  • Skąd:Rawa Maz/Skierniewice
  • Telefon:Inny
  • Android:Nie podano
  • Rom:Oxygen OS Android 10
  • Kernel:Stock
  • Operator:Plus

Napisano 03 sierpień 2019 - 18:58

No odisnatlowujesz apki systemowe.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
  • 0







Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


XperiaSite.pl jest nieoficjalnym i niezależnym serwisem poświęconym smartfonom z serii Sony Xperia. Wszystkie znaki towarowe, nazwy firm oraz logotypy wymienione na stronie należą do ich właścicieli.Strona ma charakter informacyjny.