Skocz do zawartości

Forum XperiaSite.pl używa ciasteczek (cookies). Przeczytaj naszą Polityka prywatności i plików cookies by dowiedzieć się więcej. Kliknięcie w przycisk obok wyłączy to okno.    Zgadzam się na ciastka
  • Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja



Zdjęcie

Czy można zainstalować system z innego modelu Xperii XZ3

XZ3 android

  • Zamknięty Temat jest zamknięty
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE r96kamil

r96kamil

    Nowicjusz

  • Reputacja: 0
  • 6 postów

Napisano 27 styczeń 2020 - 09:46

Jestem w posiadaniu Xperii XZ3 w wersji dual sim, tj. H9436 i chciałbym zainstalować soft z wersji H8416 głównie z powodu Wifi Calling w Orange (praktycznie nie mam zasięgu w mieszkaniu, uprzedzam pytania, tak jest w każdym telefonie/smartfonie).

 

Da się to zrobić? Czytałem na forum xda, że podobną rzecz można zrobić na modelach XZ2, a to bardzo  podobne smartfony. Niestety nie napisali, jak to zrobić. Nigdzie indziej nie znalazłem nic na ten temat.

 

Próbowałem już wgrać wersję android 10 z Orange, ale przerywało instalację.


  • 0

#2 OFFLINE DominQ

DominQ

    Uzależniony od forum

  • Reputacja: 84
  • 719 postów
  • Skąd:Kalisz
  • Telefon:Xperia XZ Premium
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:eXistenZ Pie v8.0.0
  • Kernel:4.4.148-+
  • Operator:T-Mobile

Napisano 27 styczeń 2020 - 11:15

Witaj tak da się to zrobić, tylko miej na uwadze że w momencie wgrywania systemu w wersji single sim na dual sim stracisz możliwość korzystania z drugiej karty. Z tego co wiem to flashtool nie pozwoli Ci wgrać systemu na inny model niż posiadasz, ale newflasher już tak. Także zapoznaj się z poradnikami z naszego forum, zaopatrz się w system, odpowiednie programy oraz sterowniki i w razie jakichkolwiek pytań pisz tutaj śmiało

Poradnik jak zainstalować system:
https://www.xperiasi...ewflasher-2017/

Sterowniki:
https://www.xperiasi...ode-i-fastboot/

System:
Program xperiafirm lub forum dział firmware
https://www.xperiasi...435-xperia-xz3/
  • 0

#3 OFFLINE juggler

juggler

    Administrator

  • Reputacja: 676
  • 5528 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Telefon:Xperia XZ Premium Dual
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:47.2.A.2.33
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 27 styczeń 2020 - 19:44

Dać, się da. Ale wiedz autorze wątku, że ryzykujesz. Kiedyś wgrałem na Xperię SP z Chin soft na inną wersję. Niestety już się jej nie da naprawić.


  • 0

#4 OFFLINE DominQ

DominQ

    Uzależniony od forum

  • Reputacja: 84
  • 719 postów
  • Skąd:Kalisz
  • Telefon:Xperia XZ Premium
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:eXistenZ Pie v8.0.0
  • Kernel:4.4.148-+
  • Operator:T-Mobile

Napisano 27 styczeń 2020 - 23:05

Dać, się da. Ale wiedz autorze wątku, że ryzykujesz. Kiedyś wgrałem na Xperię SP z Chin soft na inną wersję. Niestety już się jej nie da naprawić.

Teraz to inne czasy :P


  • 0

#5 OFFLINE r96kamil

r96kamil

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 6 postów

Napisano 28 styczeń 2020 - 21:39

Dzięki za odpowiedzi (i straszenie  :biggrin:),  próbowałem już tą metodą z tego poradnika, ale coś mi nie wychodziło. Ale spróbuję jeszcze raz, tym razem, jak będę miał problem to od razu tu napiszę  :good2:



Dodano: 28 styczeń 2020 - 21:31

Skończyło się ucegleniem Xperii :D Uruchamia się ponownie po pokazaniu loga SONY. Wgram z powrotem system flashtoolem.

W programie jest pare opcji do wyboru, może coś źle wybieram?



Dodano: 28 styczeń 2020 - 21:39

Szkoda, że nie można tego zrobić flashtoolem :( 

Wyskakuje ten błąd

Załączone pliki


Użytkownik r96kamil edytował ten post 28 styczeń 2020 - 21:35

  • 0

#6 OFFLINE DominQ

DominQ

    Uzależniony od forum

  • Reputacja: 84
  • 719 postów
  • Skąd:Kalisz
  • Telefon:Xperia XZ Premium
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:eXistenZ Pie v8.0.0
  • Kernel:4.4.148-+
  • Operator:T-Mobile

Napisano 28 styczeń 2020 - 22:08

Dzięki za odpowiedzi (i straszenie  :biggrin:),  próbowałem już tą metodą z tego poradnika, ale coś mi nie wychodziło. Ale spróbuję jeszcze raz, tym razem, jak będę miał problem to od razu tu napiszę  :good2:



Dodano: 28 styczeń 2020 - 21:31

Skończyło się ucegleniem Xperii :D Uruchamia się ponownie po pokazaniu loga SONY. Wgram z powrotem system flashtoolem.

W programie jest pare opcji do wyboru, może coś źle wybieram?



Dodano: 28 styczeń 2020 - 21:39

Szkoda, że nie można tego zrobić flashtoolem :(

Wyskakuje ten błąd

Z tego co widzę to w drugim punkcie powinieneś dać ,,n"



Dodano: 28 styczeń 2020 - 22:08

Z tego co widzę to w drugim punkcie powinieneś dać ,,n"

Błąd w flashtool występuje z powodu tego że nie pozwala on wgrać tobie oprogramowania na ,,inny model" urządzenia ;)


  • 0

#7 OFFLINE r96kamil

r96kamil

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 6 postów

Napisano 28 styczeń 2020 - 22:14

Z tego co widzę to w drugim punkcie powinieneś dać ,,n"

 

Przy pierwszej próbie dzisiaj w tym miejscu zaznaczyłem n, a screenshot jest z drugiego podejścia  :tak:


  • 0

#8 OFFLINE DominQ

DominQ

    Uzależniony od forum

  • Reputacja: 84
  • 719 postów
  • Skąd:Kalisz
  • Telefon:Xperia XZ Premium
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:eXistenZ Pie v8.0.0
  • Kernel:4.4.148-+
  • Operator:T-Mobile

Napisano 28 styczeń 2020 - 22:16

Przy pierwszej próbie dzisiaj w tym miejscu zaznaczyłem n, a screenshot jest z drugiego podejścia  :tak:

Jaki system pobrałeś? pokaż całą konsole z newflashera ;D


  • 0

#9 OFFLINE r96kamil

r96kamil

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 6 postów

Napisano 01 luty 2020 - 11:10

Jaki system pobrałeś? pokaż całą konsole z newflashera ;D

 

Obejdzie się bez ponownej próby? Czy jest jakiś plik, w którym jest to zapisane?


  • 0

#10 OFFLINE DominQ

DominQ

    Uzależniony od forum

  • Reputacja: 84
  • 719 postów
  • Skąd:Kalisz
  • Telefon:Xperia XZ Premium
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:eXistenZ Pie v8.0.0
  • Kernel:4.4.148-+
  • Operator:T-Mobile

Napisano 01 luty 2020 - 11:40

Tak newflasher tworzy log ze wszystkim tylko sam dawno z niego nie korzystałem i nie wiem gdzie dokładnie mozliwe że po prostu w swoim folderze
  • 0

#11 OFFLINE r96kamil

r96kamil

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 6 postów

Napisano 04 luty 2020 - 22:17

Raczej nie chodzi o to, ale niczego innego nie było w tym folderu.

(w załączniku wysyłam dodatkowo plik)

Spoiler:
<?xml version="1.0"?>
 
-<BOOT_DELIVERY VERSION="1310-7079-X-BOOT-SDM845-LA2.0-P-118" SPACE_ID="1310-7079" PRODUCT="akatsuki" FORMAT="3">
 
 
-<CONFIGURATION NAME="DEVELOPMENT">
 
 
-<BOOT_CONFIG>
 
<FILE PATH="Akatsuki_XBootConfig_MiscTA.ta"/>
 
</BOOT_CONFIG>
 
 
-<BOOT_IMAGES>
 
<FILE PATH="bootloader_118_X-FLASH-ALL-AE08.sin"/>
 
</BOOT_IMAGES>
 
<ATTRIBUTES VALUE="DEFAULT_SECURITY="OFF""/>
 
<HWCONFIG VERSION="7" REVISION="HWC_Tama_Dev_001" CERTIFICATE="S1_HWConf_Test_b316_0001"/>
 
<KEYSTORE REVISION="DKS_Tama_Dev_006" CERTIFICATE="x_keystore_68e8"/>
 
<SECURITY_PROPERTIES REVISION="SP_GenTEST_001"/>
 
<SECURITY_STATE VALUE="wSaq4guKAposHQYWumdHOVvrDFlLAbDib7JISLENTVc="/>
 
</CONFIGURATION>
 
 
-<CONFIGURATION NAME="TEST_OEM0_0008B0E1">
 
 
-<BOOT_CONFIG>
 
<FILE PATH="Akatsuki_XBootConfig_MiscTA.ta"/>
 
</BOOT_CONFIG>
 
 
-<BOOT_IMAGES>
 
<FILE PATH="bootloader_118_X-FLASH-ALL-AE08.sin"/>
 
</BOOT_IMAGES>
 
<ATTRIBUTES VALUE="PLATFORM_ID="0008B0E1";PLF_ROOT_HASH="5E0C86209B52118F545E0DB96201F3665CEA44F22D25653A7E23E3876999DAE5""/>
 
<HWCONFIG VERSION="7" REVISION="HWC_Tama_Dev_001" CERTIFICATE="S1_HWConf_e090_0004"/>
 
<KEYSTORE REVISION="DKS_Tama_Dev_006" CERTIFICATE="x_keystore_295a"/>
 
<SECURITY_PROPERTIES REVISION="SP_SDM845TEST_009"/>
 
<SECURITY_STATE VALUE="wSaq4guKAposHQYWumdHOVvrDFlLAbDib7JISLENTVc="/>
 
</CONFIGURATION>
 
 
-<CONFIGURATION NAME="PRECOMMERCIAL_0008B0E1">
 
 
-<BOOT_CONFIG>
 
<FILE PATH="Akatsuki_XBootConfig_MiscTA.ta"/>
 
</BOOT_CONFIG>
 
 
-<BOOT_IMAGES>
 
<FILE PATH="bootloader_X_BOOT_SDM845_LA2_0_P_118_X-FLASH-ALL-7405.sin"/>
 
</BOOT_IMAGES>
 
<ATTRIBUTES VALUE="PLATFORM_ID="0008B0E1";PLF_ROOT_HASH="4FF631D88B5E9E09A6A75557BC72569C9783DEEBB52C3639FA8ABD83F825D2CE""/>
 
<HWCONFIG VERSION="7" REVISION="HWC_Tama_Pcm_001" CERTIFICATE="S1_HWConf_e090_0004"/>
 
<KEYSTORE REVISION="DKS_Tama_Pcm_006" CERTIFICATE="x_keystore_295a"/>
 
<SECURITY_PROPERTIES REVISION="SP_SDM845_003"/>
 
<SECURITY_STATE VALUE="d7B15RTYPu2e5j821RQBArnu6e+vJvLtoxyRBtTCSWo="/>
 
</CONFIGURATION>
 
 
-<CONFIGURATION NAME="COMMERCIAL_0008B0E1">
 
 
-<BOOT_CONFIG>
 
<FILE PATH="Akatsuki_XBootConfig_MiscTA.ta"/>
 
</BOOT_CONFIG>
 
 
-<BOOT_IMAGES>
 
<FILE PATH="bootloader_X_BOOT_SDM845_LA2_0_P_118_X-FLASH-ALL-B6B5.sin"/>
 
</BOOT_IMAGES>
 
<ATTRIBUTES VALUE="PLATFORM_ID="0008B0E1";PLF_ROOT_HASH="C8D92A2DBA1482588EFF712963329500AC7155CEA8494FDD4B7B180F2F871801""/>
 
<HWCONFIG VERSION="7" REVISION="HWC_Tama_Com_001" CERTIFICATE="S1_HWConf_e090_0004"/>
 
<KEYSTORE REVISION="DKS_Tama_Com_006" CERTIFICATE="x_keystore_295a"/>
 
<SECURITY_PROPERTIES REVISION="SP_SDM845_004"/>
 
<SECURITY_STATE VALUE="U0vSz8eM1gk1FZup2A6hQlhcZnS9ZR3Up1pg2aPJewY="/>
 
</CONFIGURATION>
 
</BOOT_DELIVERY>

 

Na jakiś czas opuszczę ten temat i wyślę Xperię na gwarancję (wypalony ekran) :(

Załączone pliki


Użytkownik r96kamil edytował ten post 04 luty 2020 - 22:20

  • 0

#12 OFFLINE r96kamil

r96kamil

    Nowicjusz

  • Autor tematu
  • Reputacja: 0
  • 6 postów

Napisano 23 marzec 2020 - 22:26

To koniec przygody z XZ3, nie sprawdzę, czy można na tym modelu zainstalować system z innego modelu.

Ale dziękuję za pomoc :)

 

PS: ponad miesiąc czekania zakończony zwrotem pieniędzy :D


  • 0

#13 OFFLINE juggler

juggler

    Administrator

  • Reputacja: 676
  • 5528 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Telefon:Xperia XZ Premium Dual
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:47.2.A.2.33
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 24 marzec 2020 - 19:56

Najważniejsze, że udało Ci się zakończyć sprawę i jesteś w miarę zadowolony :) Zamykam.


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


XperiaSite.pl jest nieoficjalnym i niezależnym serwisem poświęconym smartfonom z serii Sony Xperia. Wszystkie znaki towarowe, nazwy firm oraz logotypy wymienione na stronie należą do ich właścicieli.Strona ma charakter informacyjny.