Skocz do zawartości

Forum XperiaSite.pl używa ciasteczek (cookies). Przeczytaj naszą Polityka prywatności i plików cookies by dowiedzieć się więcej. Kliknięcie w przycisk obok wyłączy to okno.    Zgadzam się na ciastka
  • Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja



Zdjęcie

Xperia XA2 nie ładuje baterii

xperia ładuje baterii

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE Myopic

Myopic

    Nowicjusz

  • Reputacja: 0
  • 3 postów
  • Skąd:Śląskie
  • Telefon:Xperia XA2 Dual
  • Android:Pie (9.0)
  • Operator:Play

Napisano 11 listopad 2020 - 10:48

W dniu dzisiejszym przejechałem samochodem 80km do Rodziców i w czasie tej podróży miałem włączoną nawigację w tym telefonie. Gdy dojechałem do celu zorientowałem się, że bateria w telefonie jest prawie rozładowana, pomimo, że przez całą podróż telefon był podłączony do zasilania poprzez gniazdo zapalniczki. W domu Rodziców podłączyłem telefon do ładowania poprzez ładowarkę do gniazda 230V. Z telefonu wydobył się dźwięk powiadomienia oraz na ikonce baterii pojawiła się błyskawica, co sygnalizuje rozpoczęcie procesu ładowania. Trwało to około 2-3 minuty, po czym pojawił się komunikat o niskim poziomie baterii i proces ładowania przerwał się, pomimo cały czas podłączonej ładowarki. Powtórzyłem tę czynność kilka razy, wyłączyłem i uruchomiłem telefon ponownie, niestety problem cały czas ten sam. Niedawno zainstalowałem program antywirusowy AVG, myślałem, że może on coś blokuje, więc go odinstalowałem, ale też nie pomogło.

 

Wiem, że mogę zrestartować system do ustawień fabrycznych, ale to raczej ostateczność, bo w telefonie mam zainstalowane różne aplikacji, historię SMSów itp. - musiałbym to wszystko na nowo konfigurować, a może być tak, że reset systemu nie pomoże.

 

Czy ktoś z Was miał taki problem?

Czy możecie coś doradzić?


  • 0

#2 OFFLINE robwas12

robwas12

    Stały Bywalec

  • Reputacja: 9
  • 47 postów
  • Skąd:Śląsk
  • Telefon:Inny
  • Android:10
  • Rom:Realme 6
  • Operator:Play

Napisano 11 listopad 2020 - 19:38

@Myopic 

Problem na 99% sprzętowy, reset nic tu raczej nie zmieni. Zacznij od sprawdzenia na innej ładowarce i/lub innym kablu. Dodatkowo uszkodzone może być też samo gniazdo w telefonie, więc poruszaj wtyczką po podłączeniu i zobacz, czy coś się dzieje.


  • 0

#3 OFFLINE juggler

juggler

    Administrator

  • Reputacja: 694
  • 5663 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Telefon:Xperia XZ Premium Dual
  • Android:Pie (9.0)
  • Rom:47.2.A.2.33
  • Kernel:stock
  • Operator:Play

Napisano 15 listopad 2020 - 13:36

Czasem tak bywa, że wydajność prądowa łądowarki jest niewystarczająca, albo urządzenie rozładuje się do takiego stopnia, że nawet nawet "nie ma siły" wstać. Zostaw na początek na ładowarce (sprawdzonej) na kilka godzin i obserwuj temat. Może to tylko jednorazowy wybryk?


  • 0

#4 OFFLINE Gość_Gość_*

Gość_Gość_*
  • Reputacja: 0

Napisano 24 listopad 2020 - 20:45

Podłączyłem wtedy przez USB do laptopa i ładowanie ruszyło. Od tamtego problemu staram się nie rozładowywać baterii poniżej 20%.


  • 0



Dodaj odpowiedź



  



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


XperiaSite.pl jest nieoficjalnym i niezależnym serwisem poświęconym smartfonom z serii Sony Xperia. Wszystkie znaki towarowe, nazwy firm oraz logotypy wymienione na stronie należą do ich właścicieli.Strona ma charakter informacyjny.