Skocz do zawartości

Forum XperiaSite.pl używa ciasteczek (cookies). Przeczytaj naszą Polityka prywatności i plików cookies by dowiedzieć się więcej. Kliknięcie w przycisk obok wyłączy to okno.    Zgadzam się na ciastka
  • Log In with Google      Logowanie »   
  • Rejestracja



Mayk3l

Rejestracja: 22 lis 2019
Poza forum Ostatnio: lip 02 2020 15:43
-----

Moje tematy

Z5 Premium i problem z samochodowym bluetooth

19 maj 2020 - 13:33

Witam,

Kiedy chcę sparować moją Xperię Z5 Premium z samochodem VW Passat B6 (wersja po małym lifcie - wnętrze jest z B7) to ten nie chce, bo twierdzi, że urządzenie jest niekompatybilne. Co ciekawe kiedyś parowałem go i działał bez problemu. Czy może to być spowodowane odblokowanym bootloaderem albo brakiem kluczy DRM? Kiedyś się zbytnio pospieszyłem i zapomniałem o zrobieniu kopii zapasowej, a gdy bez kluczy chcę zablokować bootloadera, to aplikacja aparatu się zacina.

Zakładam, że jedynie brak DRM i odblokowany bootloader jest problemem, bo moduł Bluetooth jest w zupełności sprawny, działa ze słuchawkami. Znalazłem tutaj taki sposób na te klucze https://forum.xda-de...es-drm-t2930672

Czy to mogłoby zadziałać? Nie będzie żadnych problemów?

Zauważyłem, że nie działa xReality (co jest zrozumiałe) ale jakość zdjęć się chyba nie pogorszyła, bynajmniej tego nie zauważyłem. Jak ktoś wie o co chodzi to może pomóc.

 

Bootloader jest odblokowany, bo kiedyś próbowałem LineageOS ale teraz jestem na bazowym Androidzie 7.1.1

I oczywiście - samochód ma sprawny Bluetooth - łączy się z Samsungiem Wave, Nokią 3220 jak i Samsungiem Galaxy S5, więc tutaj mamy wachlarz oprogramowań.


Brak sygnału GSM, tylko sygnał LTE - Z5 PREMIUM

02 kwiecień 2020 - 20:26

Witam,

Ostatnio padło mi Wi-Fi i potrzebowałem pilnie internetu w telefonie. Niestety w mojej okolicy jest tak, że jeżeli jest na 3,5G albo 3G to wszystko bardzo długo się ładuje, a kiedy złapię LTE to wszystko leci ok. Miałem problem, bo telefon nawet bo zmianie BTSa w ustawieniach na ten z LTE telefon wciąż przełączał się na gorszą sieć. Znalazłem na internecie sposób aby wymusić tylko LTE. Wszedłem w menu pod *#*#4636#*#* i zmieniłem na LTE only. Byłem zadowolony. Następnego dnia przyszła potrzeba powrotu do poprzednich ustawień. Nie wiedziałem na jakie zdecydować się w tym menu bo było wiele opcji, więc przeszedłem do ustawień sieci dostępnych dla przeciętnego użytkownika i ustawiłem na LTE(preferowana)/WCDMA/GSM ale... telefon stwierdził, że pozostanie już na zawsze w LTE - chyba mu się spodobało. Kiedy wszedłem w wyszukiwanie sieci nie wyskoczył żaden nadajnik GSM czy to 3G ale same LTE z mojego i innych operatorów. Aby naprawić błąd próbowałem:

-uruchomić ponownie telefon

-ustawiać ponownie w menu zwykłym na LTE/WCDMA/GSM - działa tylko LTE

-ustawiać ponownie w menu pod *#*#4636#*#* na WCDMA preferred/GSM only/WCDMA only / LTE/CDMA/UMTS auto (PRL) - działa tylko LTE, przy ustawieniu GSM only nie ma kompletnie sieci, tak samo jak przy WCDMA only.

-wyjąć/włożyć kartę SIM

-wyjść (u mnie na południu) na pole i wyszukać sieci - nic, tylko LTE

-zmieniać preferowane tryby sieci w menu serwisowym - nic, tylko LTE

Potrzebuję innej sieci niż LTE, bo teraz nie mogę normalnie wykonywać połączeń. Ciekawostka jest taka, że jak ktoś do mnie dzwoni i oczywiście się nie dodzwania to od razu przychodzi mi SMS "kto tam" w tym samym momencie, gdy czyjaś próba dodzwonienia się nie powiedzie, bądź z minutą opóźnienia. Wiem, jeszcze jest opcja powrotu do ustawień fabrycznych, ale to pochłonie nieco czasu, a obecnie w moim wypadku w natłoku e-lekcji muszę być, że tak powiem, internetowo aktywny. Zastanawia mnie to, czemu tak się dzieje. Na moje oko, być może przyszłego technika informatyki, wygląda to na dziwny problem z oprogramowaniem. Też myślę, czy może antena nie uległa uszkodzeniu, ale przyznam się, nie wiem czy antena do GSM, WCDMA i LTE jest wspólna. Myślę, że chyba tak, ale chciałbym rozwiać swe wątpliwości. Podczas połączenia z LTE wszystkie kreski zasięgu są szare.

Obecnie na telefonie jest stock'owy ROM - Android 7.1.1


Zakup "nowej" baterii Z5 Premium

09 marzec 2020 - 20:56

Witam, ostatnio mam wrażenie, że bateria już nie trzyma jak kiedyś, ale zbytnio mi to obecnie nie przeszkadza, więc się wstrzymuję z wymianą. Piszę, bo zaciekawiła mnie pewna rzecz. Podczas przeglądania popularnego portalu aukcyjnego natknąłem się na oferty baterii właśnie do Z5-tki Premium, gdzie sprzedawcy deklarują iż owa bateria jest "nowa, oryginalna". Piszę bo zastanawiam się ile w tym może być prawdy... Bądź co bądź telefon jest bodajże z końcówki 2015 roku co sprawia, że mocno powątpiewam w te aktualne daty produkcji. Druga sprawa - czy da się jakoś z baterii odczytać jej domniemaną datę produkcji? Jak wklepałem w google'a baterię do Galaxy S10 to wyskoczyły mi przykłady takowych gdzie data nadrukowana jest na nie. A jak to wygląda w przypadku Sony? Na ich akumulatorach nic specjalnego nie widzę, oprócz jedynego ciągu "...-2013" w co również powątpiewam bo nawet do telefonu z 2015 roku raczej nie dawaliby dwuletniego egzemplarza. Pytam oczywiście przyszłościowo, a może ktoś również skorzysta z odpowiedzi...



XperiaSite.pl jest nieoficjalnym i niezależnym serwisem poświęconym smartfonom z serii Sony Xperia. Wszystkie znaki towarowe, nazwy firm oraz logotypy wymienione na stronie należą do ich właścicieli.Strona ma charakter informacyjny.